Този вид сирене се появи у нас неотдавна. Но дали е полезно за здравето? Именно този въпрос предизвиква множество дискусии сред тези, които не са го консумирали преди.
Разбира се, този вид сирена както и всички останали, са много полезни заради високо съдържание на калций. И този важен минерал се усвоява още по-добре благодарение на плесента.
Благородните сирена с плесен са толкова богати на белтъчини, че дори и яйцата и рибата не могат да се конкурират с тях по този показател.
Освен това, тези сирена са богати на аминокиселини, които са необходими за формиране и укрепване на мускулите. Важно предимство: деликатесът е богат на витамини и фосфорни соли.
А последните изследвания доказват, че при редовна употреба на сирена с плесен се стимулира формирането на меланин, предпазващ кожата от въздействието на слънчевите лъчи.
Как да ядем правилно плесенясали сирена?
Тези сирена не трябва да се превръщат в ежедневна храна, още повече пък да се дават на деца, категорично са забранени за бременни жени.
Продуктът е наистина специфичен и злоупотребата с него само може да навреди.
Между впрочем, количеството сирене, което можете да си позволите да хапнете неведнъж не трябва да превишава 50 грама.
Много добре плесенясало сирене се комбинира с чаша вино с наситен вкус и плодове.
Но преди да го консумирате, трябва да знаете на какво да обърнете внимание при покупка. На първо място, се проверяват дата на производство и срок на годност.
Когато избирате сирене с бяла плесен, помиришете го: хубавото сирене мирише на пеницилин, най-често се правят асоциации с миризмата на болница
Ако избирате благородно синьо сирене, внимателно го разгледайте.
В разреза жилите с плесени трябва да са видими, но каналите по които са въвеждани не трябва да бият на очи. Сиренето трябва да е меко, но трябва да се разпада.
Съхранение
За да запази полезните си свойства, плесенясалото сирене трябва да се съхранява правилно. И хладилникът не е подходящ за тази цел.
В родината на тези сирена има специални шкафове за съхранение на такива сирена.
В нашия случай е най-целесъобразно да купим толкова сирене, колкото можем да изядем за един път.
Но все пак не сте успели да изядете цялото закупено количество, в никакъв случай не завивайте във фолио.
Съхранява се само в естествената си обвивка от плесен, а отрязаното покрийте с хартия.
С какво може да навреди?
Ако се придържаме към препоръчваната норма – не повече от 50 грама, на здрав човек такова количество не може да навреди.
Но не забравяйте, че плесента е полезна в малки дози, а в голямо количество може да навреди, тъй като стомахът трудно я преработва.
Това означава, че при злоупотреба дори при най-здрав човек могат да се появят проблеми, свързани с нарушението на нормалната микрофлора на червата.
Хората, които са с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, следва да са внимателни и най-добре да не консумират този деликатес.
Следва да се има предвид, че гъбичките, които се съдържат в плесените, образуват антибиотик, който унищожава полезните бактерии в червата. Резултатът е дисбактериоза или най-малкото, чревно разстройство.
Както сами се уверихте, аргументите ЗА сиренето с плесен са приблизително, толкова, колкото и ПРОТИВ. Затова когато се двоумите дали да купите от този деликатес имайте предвид здравословното си състояние, а не само цената.