Ясното виждане – това е идеалното състояние за човека, но загубата на зрение не е толкова трудно. Вредни навици, възраст, в списъка са също и различни патологии, които могат да се отразят на състоянието на очите.

Кои са заболяванията, от които зрението се влошава

Влошаването на зрението може да е следствие не само от проблеми със самата зрителна система, но се предизвиква и от други заболявания в организма, които предвид тясната взаимовръзка между всички телесни системи, се отразяват на качеството на зрението и здравето на очите.

Нарушенията от страна на зрителната система са два вида: остри и хронични. Острите се проявяват във вид на болки, понижаване остротата на зрението, поява на петна или пелена в очите. В случай на хронични нарушения проблемите със зрението могат да се развият незабележимо и постепенно и продължават с месеци, а в някои случаи и с години.

Болести на очите

Сред най-честите причини, които влияят на качеството на зрението и водят до неговото влошаване – това са заболявания на очите. Сред тези заболявания се открояват:

  1. Катаракта – състояние, при което се наблюдава помътняване на лещата, от това се развиват различни зрителни нарушения и може да се стигне до пълната негова загуба.
  2. Глаукома – голяма група патологии, при които периодично или постоянно се повишава налягането на очното дъно и се развиват дефекти в полезрението.
  3. Дистрофия на ретината – проблеми с храненето на тъканите, поради които се развива понижаване остротата на зрението.
  4. Отлепване на ретината – отделяне на невроепитела в окото от пигментния епител на ретината.
  5. Кератити – възпаление на роговицата на окото.
  6. Патологии на зрителния нерв – това е цял комплекс от разстройства.

На практика всички изброени болести на очите, освен влошаването на зрението, имат съпътстващи симптоми, които могат да се проявяват във вид на неясно изображение, размиване, бели петна, поява на пелена, точки, мушици и други нарушения.

Какви заболявания провокират болести на очите

Има редица патологии, които водят до проблеми със зрението. Поставената диагноза  на болест в ранен стадий по-лесно и ефективно се поддава на лечение, затова е много важно ежегодно да си правим профилактични изследвания за откриване на възможни патологии.

Това не само предотвратява развитие на сериозни заболявания от страна на зрителния орган, но помага за предприемане на своевременни мерки в случай на тяхното откриване. Така до проблеми със зрението могат да доведат следните заболявания:

7.Заболявания на кръвоносните съдове

Заболяванията на кръвоносните съдове провокират нарушения във функционирането на зрителния нерв и да се последват от засягане на съдовия тракт на зрителната система. Такива заболявания са хипертония и атеросклероза – свиване на лумена на кръвоносните съдове и удебеляване на стените, могат директно да доведат до влошаване на зрението.

Затова и хората, които имат слаби съдове, са в рискови и трябва да изследват очите.

8.Патологии на ендокринната система

Ендокринната система в човешкия организъм играе изключително важна роля. Патологиите от страна на щитовидната жлеза, а също и захарният диабет способстват за увреждане на съдовата мрежа и на самата ретина, което може да предизвика сериозни проблеми със зрението.

Важно е да се знае, че проблемите от страна на ендокринната система могат да повлияят не само на зрителния орган, но и на мастната тъкан и на очните мускули.

9.Заболявания на съединителната тъкан

Ревматоиден артрит, лупус и други заболявания на съединителните тъкани засягат не само съдовата обвивка на очите и ретината, но и цялата структура на окото, провокирайки очни заболявания като склеирит – тежко възпаление на склерите, хориоретинит – възпаление на задния отдел на съдовата обвивка на очната ябълка, преден и заден увеит – възпаление на съдовата обвивка на окото.

При наличие на такива патологии е необходимо да се отделя специално внимание и редовно да се правят прегледи при специалист офталмолог, за да е възможно при влошаване на състоянието, да могат да се вземат незабавни мерки.

При подозрение за някое от посочените по-горе заболявания е необходимо да се изиска направление от личния лекар и след това да си изберем специалист по очни заболявания и да си запишем час при него.