Най-вероятно просто ги забравяме.

Нормално ли е да не сънуваме абсолютно нищо

Откъде се появяват сънищата

Когато спим организмът не се потапя в състояние на подсъзнателен покой, а се превключва между фазите на бавен и бърз сън.

Пълноценно те се сменят една с друга, само ако човек спи вечер, защото по светло се нарушават циркадните ритми.

Това е своеобразен биологичен часовник, който отговаря за това как си почиваме.

По време на бърз сън мозъкът остава много активен. Първата фаза продължава около 10 минути, с наближаване на утрото става по-дълга.

В тези моменти очите ни под затворените клепачи започват интензивно да се движат, дишането се ускорява и става нередовно. В тези фази виждаме ярки, запомнящи се сънища.

В периодите на бавен сън също има сънища, но обикновено те са прости, откъслечни, не са ярки, нито пък последователни.

Всички наши сънища се основават на спомени, чувства и образи, получени по време на бодърстване, и дори в най-странните от тях има заимствани елементи от реалността.

По-вероятно е хората с депресия да сънуват кошмари, като те отразят тежко психологическо състояние.

Има ли полза от сънища

Учените досега не са определили защо на човек са му нужни сънища. Най-популярното обяснение е, че могат да ни помогнат да се справим с емоциите и да се опитаме да се ориентираме в околния свят.

Така, например, по време на сън спомените се селектират или се вграждат в нашия портфейл от знания – дълготрайната памет, или се изтриват. Тоест избавяме се от излишното. Това е своеобразно разтоварване.

Също има изследване авторите, на което са установили връзка между количеството фази бърз сън и творческото мислене.

Учените смятат, че активната мисловна дейност, свързана със сънищата, помага за развитие на асоциативните връзки в мозъка.

Засега е много по-известно за ползите от съня като цяло. Например, по време на него от мозъка се отделят токсините.

Защо не сънуваме нищо

Най-често в това няма нищо лошо, но понякога липсата на сънища е признак на проблеми със здравето.

Сънуваме, но забравяме

Повечето хора сънуват общо около 2 часа през нощта, но почти всички тези сънища се забравят. Затова може да изглежда, че не сме сънували нищо.

Проблемът е, че по време на фазите на бърз сън способността за запомняне информация се влошава. Това се случва, защото в хипоталамуса започват да работят неврони, които отговарят за образуването на меланин-концентриращи хормони.

Най-често запомняме този сън, който сме сънували преди събуждане. Когато се събуждаме паметта отново започва да работи в нормален режим.

Способността за запомняне се връща, и това, което сме сънували не се забравя.

От значение е и ролята на съня. Колкото по-ярък и по-конкретен е, толкова по-добре остава в паметта. Например, образите, които виждаме във фазите на дългия сън, са подобни на статични фотографии, а не на кино. Затова такива сънища трудно се запомнят.

Над 60-годишна възраст

С възрастта количеството на бързия сън както и съня като цяло, у човек се понижава. Затова възрастните хора могат постепенно да престанат да виждат сънища. Това е естествен процес, и не трябва да се боим от него.

Сънна апнея

Това е нарушение на съня, при което се прекъсва дишането. В крайна сметка организмът не може да навлезе във фаза на бърз сън. За вероятността от това заболяване трябва да се замислим, ако престанем внезапно да сънуваме.

Нарколепсия

Това е неврологично разстройство, което предизвиква пристъпи на дневна сънливост и нарушава нормалния режим. Заради това естествената регулация на бързия сън се нарушава.

Както и в случая със сънната апнея, за развитието на това заболяване може да говори неочакваното изчезване на сънища.

Прием на някои вещества

Трудности с преминаването на организма към бърз сън е възможно да възникнат, заради употреба на антидепресанти, алкохол, никотин или кафе преди сън.

Например, антидепресантите отпускат и затова предизвикват по-дълбоки стадии на сън, а кофеинът, обратно, води до безсъние.

Какво да направим, за да се върнат сънищата

Ако винаги спите добре, но сутринта никога или много рядко можете да си спомните какво сте сънували, няма за какво да се безпокоите.

Просто организмът ви работи така, че сънищата не се запомнят или това става много рядко.

Ако все пак не искате да забравят сънищата си, то можете да правите следното:

  • Докато заспивате, си повтаряйте, че задължително бихте искали да запомните днешния сън;
  • Пийте вода преди сън – когато станете за тоалетна през нощта, ще активирате работата на паметта и по-добре ще запомните сънищата;
  • Забавете малко ставането след събуждане, помислете и се постарайте да си спомните какво може да сте сънували.