Това се е случва в Сенегал.

Не се съобщава за опасни усложнения на загадъчната болест

В Сенегал над 200 рибари са се заразили със загадъчна болест, която са прихванали от водите на Атлантическия океан.

Отбелязва се, че болните са се покрили със струпове, които силно сърбят и се оплакват от подуване на устните и раздразнение на очите.

Властите на африканската страна са въвели временна забрана за риболов в района, където е станало заразяването около предградие на столицата на Сенегал – Дакар. Предстои да бъдат взети проби за анализ от водата.

Известно е, че недалеч от мястото, където са се заразили рибарите, се извършва добив на цирконий, а по крайбрежието са разположени предприятия на химическата индустрия, откъдето е възможно да е имало теч на замърсена отпадна вода в океана.

По-рано през този месец бе съобщено, че неизвестна болест в щата Делта, в южната част на Нигерия, е отнела живота на минимум 15 младежи.

Известно е, че загиналите са били на възраст от 18 до 25 г. Властите на щата уверяват, че правят максималното, за да забавят темповете на разпространение на болестите.

Младото население на Африка може да е голямо предимство

В Африка здравеопазването може и да е на много ниско ниво, но голямо предимство е, че по-голямата част от населението на държавите от Централна Африка, е на млада възраст.

Разбира се, това не бе пречка оттам да тръгне опасния вирус Ебола през 2014-2015 г., и да отнеме живота на немалък брой хора.

В Африка населението е младо, защото средната продължителност на живота в сравнение с Европа е ниска, хората там просто не доживяват до старини, както на Стария континент и в САЩ.

В голяма част от Африканския континент през цялата година температурите са високи, и само в най-южните части, където е Република Южна Африка се сблъскват със сезонните вирусни епидемии.

За сметка на това обаче немалко хора в топлите части на континента не получават лечение на болести, които успешно се лекуват в Европа и в САЩ, както и в държавите, които са със средно ниво на качество на здравеопазването.