С новата вирусна инфекция в нашето ежедневие се появиха не само маските, но и пулсоксиметрите. Това са малки медицински прибори, подобни на голяма щипка с екран.

Показва колко кислород има в кръвта. Този показател се нарича сатурация и се измерва в проценти.

Защо ни е да знаем колко кислород има в кръвта

Сатурацията косвено може да покаже колко добре функционират белите дробове. Не обяснява проблема, но помага навреме да си обърнем внимание.

Как работи пулсоксиметъра

Пулсоксиметърът определя колко е ярка кръвта ни. Колкото по-ярка е, толкова повече кислород.

Артериалната кръв е по-ярка, защото кислородът в нея е повече. Във венозната кръв е по-малко, и е по-тъмна. Тази особеност е в основата на пулсоксиметъра.

На едната страна на прибора има източник на светлина, а на другата приемащ датчик. Когато си сложим пръста в прибора, той пропуска светлинни вълни с различна дължина през пулсиращата кръв. Тези лъчи осветяват хемоглобина – белтъкът на червените кръвни телца, който пренася кислородът.

Не целият хемоглобин присъединява кислородът, но и свободният белтък е над нормата.

Оксихемоглобин и хемоглобин поглъщат светлинни вълни с различна дължина. Пулсоксиметърът анализира количеството пропусната светлина и превръща информацията в цифри.

Така научаваме колко процента от нашия хемоглобин е наситен с кислород.

Какви стойности се смятат за норма

Сатурация 95% и нагоре се смята за норма за здравите хора.

В някои ситуации насищането на кръвта с кислород може да е и по-ниска. Това е възможно и при хронични проблеми с дихателната система.

Например, хроничната обструктивна болест на белите дробове, която често се среща при пушачите. Обикновено организмът на тези хора е по-адаптиран към по-ниски показатели на сатурацията.

Какво може да не е наред

Показателите на пулсоксиметъра се понижават не само заради ниските нива на кислород в кръвта. Ето няколко възможни проблема, на които да обърнем внимание.

Лакирани нокти

Лакът за нокти може да повлияе и на точността на данните, които се подават към пулсоксиметъра. Отклонения дава, когато ноктите са със светлосин, бежов, виолетов и бял лак.

Същото се отнася и за татуировките на връхчетата на пръстите или евентуални синини, те също може да понижат показателите на кислород.

Много дългите или изкуствените нокти също могат да станат пречка, те затрудняват правилното вкарват на пръста в пулсоксиметъра.

Студени ръце и ниско кръвно

Студът свива кръвоносните съдове и кръвта протича по-бавно по пръста. Също се случва и при понижена горна граница, по-ниска от 80.

Кръвта не успява да стигне до върха на пръстите с нужната скорост. Пулсоксиметъра не може да улови пулсовата вълна и дава неверни резултати.

Не този палец и излишни движения

За точно измерване пръстът трябва да е добре фиксиран в пулсоксиметъра. Добре – това означава не твърде стегнато и не твърде свободно.

За тази цел трябва да се избере правилният пръст и да не се движим с ръката. Ако повдигнем ръката или я провиснем, сатурацията на монитора може да се окаже по-ниска, отколкото е всъщност.

Малък експеримент показва, че правилно е да се измерват нивата на кислород в кръвта на средния пръст на ръката, с която пишем – дясната обикновено, за левичарите – лявата.

Разликата в сравнение с кутрето и със средния пръст на ръката, която не използваме за писане, се оказва съществена.

Това означава, че десничарите трябва да слагат прибора на пръста на дясната ръка, а левичарите – на лявата.

В болница често слагат пулсоксиметъра на показалеца или на безименния пръст. Това също не е забранено. Големият пръст също не е подходящ, защото може да не е добре фиксиран между пластинките на пулсоксиметъра.

Излишна светлина

Ако използваме прибора при твърде ярка светлина – дневна или изкуствена, е възможно показателите на сатурацията да се изкривят. За това предупреждават от СЗО. Важно е никакъв допълнителен източник на светлина да не прониква в щипката на прибора.

За това трябва да добре да фиксираме пръста, за да не изхлъзва между пластините, и да не държим ръката директно под източник на светлина.

Неработещи батерии

Очевиден момент, който може случайно да се изпусне.

Как да избегнем грешки при измерване

  1. Измерванията се провеждат в спокойно състояние и в седнало положение;
  2. Изберете пръст на водещата ръка без лак и синини;
  3. Надеждно фиксирайте пръста между пластините на пулсоксиметъра на ноктите отгоре;
  4. Сложете ръката на равна повърхност – проследете да не е повдигната, кръвта не трябва да оттича от върха на пръста.
  5. Процентът на насищане на кръвта с кислород пулсоксиметърът ще покаже след 10-20 секунди. За по-голяма надеждност може да се продължи измерването в продължение на няколко минути. Така приборът ще съумее да анализира данните и да даде по-точни средни стойности.

Ако ви се струва, че пулсоксиметърът греши, проверете го на други хора, които смятате за здраве.