Продължава плашещият ръст на заразените, който започна през тази седмица, като бяха счупени всякакви рекорди достигани до сега. В петък, дори положителните проби надхвърлиха 10% от общия брой тестове, които са 6048.

Над 7000 са вече реално заболелите от COVID-19 у нас

Активните случаи пък надминаха 7000, тъй като броят на излекуваните, макар и съвсем да не е малък, изостава значително от този установените нови случаи на заразяване.

Нараства и броят на приетите в болница, които вече са над 1100. Към момента броят на прехвърлените в интензивни отделения, които са в тежко състояние, остава сравнително малък и е под 1% от реално заболелите.

Това най-вероятно е временно явление, тъй като тепърва се установяват много нови заразени, като не всички от тях ще успеят успешно да се преборят с инфекцията.

От всички 28 области в страната само в 2 няма нови заразени, това са Ловеч и Силистра, като в първата област са под 100 случаите с натрупване, тоест за целия период на епидемията у нас или за вече над 7 месеца.

Ефектът върху смъртността от бума се очаква през ноември

Случаите на летален изход за изминалото денонощие са 7, но ако се направи съпоставка с предходния бум през юли, то ефектът върху смъртността дойде през август, когато бяха отчетени най-много починали в рамките за месец за целия период на епидемията.

София-град чупи рекорд по нови заразени, като за петък те са 186, а предишният бум бе 140, и отчетен около 9-10 юли.

На следващо място е Пловдивска област, където новите са 56, но те са по-малко от отбелязания рекорд през тази седмица от 65.

На 3-то място по нови заразени е област Благоевград съвсем с малко по-малко нови случаи от Пловдив – 54. Изненадващ ръст се наблюдава и в област Сливен, където новите случаи са 35 за изминалото денонощие.

Във Варненско случаите са 29, а в Бургас са 28, като там с натрупване общият брой на потвърдените случаи надхвърли 1000.

На следващо място с разлика от 1 заразен са областите Търговище с 25, и Стара Загора с 24.

Област Търговище за почти целия период на епидемията остана слабо засегната, но след формирането на огнище на COVID-19 в шивашки цех изглежда е започнало дифузно разпространение.