Галопиращият ръст на заразените продължава, това показват обновените данни от информационната система. За изминалото денонощие са направени над 5200 PCR теста, а общо са потвърдени над 23 000 случая на заразяване.

Хоспитализираните нарастват с 30 само за денонощие

Приетите в болница са над 1000, а излекуваните са 115, съвсем не са малко, но те са едва 20% от новите заразени, които за първи път от началото на епидемията са над 500. През последните дни се наблюдават все рекорд на рекорда.

Както новата седмица започна с под 300 нови случая на заразяване, съвсем в рамките на допустимото, в следващите 3 дни бяха отбелязани 3 рекорда по нови заразени.

Дори днес от данните се установява, че може би за първи път във всички 28 области на страната са докладвани нови случаи на заразяване, като единствено Видин е изключение.

30 са новите хоспитализирани с COVID-19, като общият им брой достига 1063. Общият брой на излекуваните вече надхвърля 15500, но изоставането спрямо новите заразени става по-голямо.

Активните случаи продължават галопиращо да нарастват, но тези в интензивни отделения все още са сравнително малко – 56 от общия брой, което е по-малко от 1% от реално заболелите, които наближават 7000.

Втората вълна от Европа ли рикошира към България

Според д-р Кунчев този неочакван бум е свързан със своеобразната втора вълна, която се отчиташе доскоро в Западна Европа, а тук нарастването идва със закъснение.

Ако може да се направи съпоставка, така стана и през лятото, когато в повечето европейски държави заразените намаляваха, у нас се наблюдаваше истински бум на новите случаи, което обоснова и ограничения в придвижването на българските граждани.

С най-много нови случаи е столицата, където новите са 138 или само с 2 по-малко от рекорда в първата десетдневка на юли.

На 2-ро място е Пловдив с 51, като там се наблюдава спад на новите от 65 през изминалото денонощие.

С 2 случая по-малко и на 3-то място е област Благоевград, където са докладвани 49 нови заразени. След това е област Бургас с 31 заразени и Варна с 25 случая.

21 са с инфекцията в област Сливен, а в Стара Загора са 20. В Кърджали случаите на заразяване са 19, а в Добрич са 18.

При медицинския персонал също се отчита по-значително нарастване на новите случаи – от 1263 на 1292 или ръстът е с 29 случая, но е доста по-малко от 10%, затова и като процентно съотношение данните не са обезпокоителни.

По възрастови групи не се наблюдава разместване – най-много са потвърдените от 50 до 59 г., на следващо място са тези от 40 до 49 г.

България се изкачва от 25-то на 20-то по заразени в Европа

По заразени в Европа България за изминалото денонощие България е на 20-то място с 516-те случая.

Преди нас с повече случаи на заразяване на Хърватия с 542, Унгария – с 932 и Словакия с над 1000, а тази държава беше доскоро давана за пример за успешно справяне с епидемията. Това е пример, че ситуацията е изключително динамична и не могат да се правят твърдения, тъй като те са с много кратък срок на действие.

Гърция за изминалото денонощие е на 25-то по установени нови случаи на заразяване. Ситуацията в Европа все още показва, че продължава втората вълна. С най-малко нови заразени са малки държави като Исландия – 95, Малта – 64, Естония – 45.

Градовете държави като Сан Марино, Гибралтар и Лихтенщайн са с под 10 случая на заразяване, но това са данни само за отминалото денонощие.

От проведения брифинг на 8 октомври здравният министър коментира, че не се планира въвеждане на нови ограничителни мерки, макар и д-р Кунчев намекна за предлагането на такива, но друг е въпросът дали от Министерски съвет ще ги одобрят.

Туристическият сезон може да се каже, че приключи, така че няма основание за безпокойство по повод евентуални ограничения в придвижването, каквито вече са наложени на живущите в област Търговище за Германия, поради ръста на заразени през последните дни там.