Наднорменото тегло понижава риска от деменция, според най-голямото и прецизно изследване по тази тема. Изследователите признават, че са останали изненадани от резултатите, които противоречат на настоящата здравна наука.

Анализът, в които са участвали почти два милиона британци, е проведен в Центъра за диабет и ендокринология Лансет, а резултатите показват, че хората с тегло под нормата са изложени на най-висок риск от развитие на деменция.

Организациите, борещи се с болестта, препоръчват на страдащите от деменция да спазват балансирана диета, да правят редовни упражнения и да спрат тютюнопушенето. Добрите здравни навици могат да помогнат на страдащите, да се почувстват по-добре, но болестта е нелечима. Тя е сред основните здравни проблеми, а броят на пациентите в световен мащаб до 2050 г., ще достигне до 135 милиона.

Екипът от учени анализира медицински данни от 1,958,191 души на средна възраст от  55 години. Резултатите от анализите показват, че хората с поднормено тегло са изложени на 39% по-голям риск от деменция в сравнение с останалите. При хората с наднормено тегло, рискът от поява на болестта е с 18% по-малък, а при страдащите от затлъстяване е 24%.

Тези резултати се оказват голяма изненада за учените и ръководителя на екипа д-р Науаб Кизилбаш. Според изявлението му пред Би Би Си, наблюдението, че хората с наднормено тегло и страдащите от затлъстяване са изложени на по-малък риск от деменция от напълно нормалните и здрави личности е скандално. Според него: „Това е в противоречие с повечето, ако не всички изследвания, които са направени, но ако се съберат всички заедно нашето проучване ги обзема по отношение на размер и прецизност.“

Тази неочаквана изненада не може да се обясни от учените. Според някои хипотези недостатъците на витамин D и E допринасят за появата на болестта при слаботелесните хора. Според д-р р Науаб Кизилбаш, тези резултати, не трябва да карат хората да се отпуснат и да започнат да се хранят нездравословно: "Хората не трябва да мислят, че е добре за тях да са с наднормено тегло или да затлъстяват. Дори и да има положителен резултат, може да не живеят достатъчно дълго, за да извлекат ползите", добавя той.

Наднорменото тегло е причина за поява на диабет, рак и други заболявания. Според проведения анализ, тези констатации не трябва да са изненада, особено за самите изследователи. Но резултатите от изследването оставят много въпроси без отговори. Защитени ли са пълните хора от поява на болестта?Как теглото може да се използва като средство за лечение? Могат ли други изследователски групи да достигнат до тези заключения?

За да се докаже твърдението, има нужда от допълнителни изследвания, но какво трябва да направят хората междувременно? Тези резултати не трябва да се използват като извинение за допълнително парче торта.

Д-р Саймън Ридли, заявява, че новите открития са интересни, понеже противоречат на предишните проучвания, свързващи затлъстяването с риск отпоява на деменция. Резултатите повдигат въпроси за връзките между теглото и риска от развитие на болестта.

Според професор Густафсон, от медицинския център в Ню Йорк, за да се разбере връзката между индекса на телесна маса и появата на деменция трябва със сигурност, да се определи риска и защитните фактори.