Когато се опитвате да отслабнете, трябва да се стремите да спазвате добър хранителен план и да правите повече физически упражнения. В някои случаи, независимо от усилията, които полагате, резултатите може да са повече от разочароващи. Причините за неуспеха ви, могат да се дължат на разпространени грешки, които хората често допускат по време на диета.

Липса на достатъчно сън

Ако не се наспивате добре и не се чувствате отпочинали, тялото ви може да загуби хормонален баланс и това да е причина за глад. Може да чувствате глад, благодарение на хормоните грелин и недостатъка на лептин, който съобщава на мозъка, че сте заситени.

Може да не знаете, че продуктите, които консумирате съдържат захар

Твърде много храни съдържат захари, но поради неразпространените им наименования, рядко ги разпознаваме в съдържанието на продуктите. Фъстъчено масло, например, съдържа захар. Понякога, захарта в храната дори не е етикетирана по разпознаваем начин, среща се под формата на фруктоза, царевичен сироп или малц. Трябва да се научите да разпознавате захарите, без значение от наименованието им.

Отделяте прекалено много внимание на калориите и не обръщате внимание на състава на хранителните вещества

Освен да изчислите приема на калории, за да отслабнете, е необходимо да прецените дали храната, която консумирате е полезна и богата на здравословни хранителни вещества. Преработените храни, няма да ви помогнат да отслабнете, независимо от ниското количество на калории. Например, нискокалоричните бисквити обикновено са около 120 калории за всяка. Шепа безсолни орехи, от друга страна са равни на 200 калории. Те също съдържат естествени, здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини, които засищат организма и предотвратяват чувството на глад.

Синтетичните хормони

Много ежедневни пластмасови продукти, които използваме съдържат химикали, наречени ксеноестрогени, които имитират ефекта на човешки хормони. Когато някой от тези химикали попадне в храна или напитка, помага да се задържат мазнините.

Ако се храните с изобилие от готови храни

В случай че имате тежка работа и често вечеряте с готови или преработени храни,може да навредите на организма си, независимо дали ги консумирате веднъж или няколко пъти седмично. Важно е избягвате приема на нездравословна храна и вместо това да си приготвяте обяд в къщи.

Може да имате хормонален проблем

Поликистозата на яйчниците, болестите на щитовидната жлеза, панкреаса, други такива хормонални нарушения водят до неконтролируемо покачване на теглото. Ако имате хормонални проблеми, се консултирайте с лекар, за да определите подходяща диета.

Ако менюто ви не съдържа достатъчно здравословни мазнини

Не всички мазнини са вредни. Ако избягвате всички храни, които съдържат мазнини, най-вероятно ще се лишите и от тези, които са полезните за тялото. Без полезни мазнини в диетата си, няма да почувствате ситост и често ще чувствате глад, което води до по-голям риск от преяждане.

Може да тълкувате погрешно етикетите на храните

Голяма част от производителите на храни използват психологически трикове върху своите клиенти. Например, въпреки че на видно място се обявява ниската масленост на продукта, той може да включва изобилие от захар или калории под друга форма.

Упражненията и здравословната диета са единственият ефективен начин, да се избегне повишаването на теглото. Ако резултатите не се виждат бързо, най-вероятно тялото ви се нуждае от повече време.