Всеки е чувал за гинко билоба. Ако не от книги или учебници, то поне от реклами по телевизията.

Това е добавка, продавана без рецепта, за коята обаче се смята, че наистина помага за добра когнитивни възможности. Особено препоръчителна е да се приема профилактично от хора в напреднала възраст, но и от млади хола, подложени на тежко физическо натоварване.

Екстрактът от листата на дървото гинко билоба има толкова много обещаващи ползи за мозъка, че не възможно до се разбере кое от тях е най-важно.

Научно доказани ли са ползите от тази добавка?

През последните, около, 40 години са публикувани хиляди изследвания за ефективността на гинко билоба. Множество клинични изпитвания обявяват екстрактът за ефикасно средство за справянето с отслабена памет и концентрация, липсата на фокус, шум в ушите и замайване.

Енцефалограми, направени на хора, активно приемащи гинко билоба, показват впечатляваща фармакологична активност в мозъка. Открито е, че увеличава алфа-вълните във всички участъци на мозъка.

Как действа?

Гинко билоба има мощно антиоксидантно действие. Той неутрализира 2 опасни свободни радикала – супероксид и хидроксилен радикал, които увреждат мозъчните клетки.

Тя е и противовъзпалително средство, което намаля риска от възпаление на кръвоносни съдове и мозъчни клетки. Гинко подобрява циркулацията на кръв към  мозъчните капиляри, редуцирайки вискозността на кръвта.

Френски изследователи са открили, че екстрактът от впечатляващото дърво подпомага дейността на невротрансмитерите. Това се случва благодарение на свойството ѝ да подпомага възстановяването на мембраните на нервните клетки.

Според някои проучвания, добавката може да забави остаряването на мозъка. Това, най-вероятно, се дължи на факта, че тя увеличава възможността да се образуват нови рецептори на нервните клетки и се бори с екситотоксичността.

Това е процес, който унищожава мозъчните клетки, като ги прави негодни. Изследователи смятат, че гинко значително намаля риска от развитие на деменция и болест на Алцхаймер.

Изследвания в Нюйоркския университет са установили, че гинко билоба е чудесна за контролиране на т.нар. „възрастов упадък“ на паметта. Редовният ѝ прием ускорява времето за реагиране и точността, свързани с краткотрайната памет.

Участници в различни проучвания на възраст над 60 години, приемащи определено количество гинко билоба са установили, че се концентрират по-добре.

Гинко билоба се препоръчва да се добави към терапията на хора, прекарали инсулт. Според някои лекари тя има ефект, макар и минимален, върху сериозните мозъчни увреди, съпътстващи инсулта.

Важно е да уточним, че въпреки всички изследвания по темата, гинко билоба е хранителна добавка. Това означава, че не трябва да очаквате магическо действие още след първата доза.

Добре е да се консултирате с фармацевт, относно различните видове добавки и дозата, която ще отговаря на нуждите ви.