Надали има човек, който поне веднъж да не се е будил от рязка болка в прасеца или стъпалото. Обикновено болката нощем е силна и направо ни идва да закрещим.

Сигурно, една част от вас са отворили статията именно след такава тежка вечер. Други просто не искат да нарушават повече съня си заради неприятното усещане и да премахнат риска от евентуалното смущение.

Дали заради страх от повторната поява или пък любопитство се надяваме, че прочитането на тази статия ще ви информира с нужното и ще ви даде полезни съвети.

Какво представляват мускулните крампи

Това са неволеви спазми на мускулите, предизвикващи дискомфорт или силна прорязваща болка. Обикновено те продължават около минута, но дискомфортът, понякога, може да остане за часове след това.

Най-често засегнатите мускулни групи са тези на прасеца, стъпалото и бедрото.

Нормално неразположение или симптом на друга болест?

Обикновено, причините за крампите лесно могат да бъдат отстранени и не налагат консултация с лекар. Ако спазмите започнат да възникват няколко пъти седмично или по-често, то значи състоянието може да е симптом на по-сериозна болест.

Специалистите, все още, проучват дали има точна конкретна причина за мускулните крампи докато спим. По-долу сме ви представили евентуалните причини за крампирането в малките часове на денонощието:

  • Дехидратация на организма;
  • Недостиг на магнезий, калий, калций или други минерали;
  • Бременност (заради намалено количество минерали, особено в последните лунарни месеци);
  • Тежък физически труд през деня, което води до пренапрежение и мускулна умора;
  • Лоша гъвкавост;
  • Ежедневно физическо бездействие;
  • Напреднала възраст;
  • Злоупотреба с алкохол;
  • Определени лекарства – диуретици, стероиди, антипсихотици, контрацептиви;
  • Симптом на: множествена склероза, заболявания на бъбреците, диабет, хипофункция на щитовидната жлеза, паркинсонова болест.

Важно е да уточним, че за симптом на болести се смятат само, ако мускулните спазми са чести и силно болезнени. Преди да сте се притеснили, за което и да е от по-горе изброените, е добре да си напрвите изследвания за електролити.

Какво да предприемем срещу мускулните спазми?

Основните причини за крампирането е дехидратацията и недостига на минерали. Затова се хидратирайте повече, особено в жегите и започнете с приема на магнезий и други минерали, ако вече не сте.

Добре би било, да се постараете да повишите физическата си активност през деня. Ако сте сериозно трениращ, се замислете дали причината за крампите не са по-тежките тренировки в последно време и малкия период за възстановяване?

Пробвайте да отделите поне 5 минути за стречинг в края на деня. От полза би било, ако инвестирате и няколко минутки за масаж на краката, преди да заспите.