Изпитвате вина, макар и нищо да не сте направили. Той мълчи, макар и докато сте били на гости, е бил изключително любезен.

Желаете отново всичко да е наред – отношенията ви са започнали като в приказка и той ви е казвал, че сте по-добър от това, което се е случило в живота ви.

Промените стават, без да се казва нищо, но това може би не ви струва подозрително. Но има и първи сигнали – подхвърлени между другото фрази, които може да произнесе само той.

Как да разпознаем, че половинката ни е манипулатор

1.Опитва да ви изолира от семейството и приятелите

Пита защо отивате при сестра ви, след като сте били там миналата седмица. Не е била в болница, та да има нужда от толкова внимание. Или по-мекият вариант – „Защо отиваш на среща със своите бивши съученици от гимназията, след като съм си у дома и ще ми е мъчно за теб”. И това наистина може да подейства.

Времето, което сте прекарали без него, се приравнява на смъртен грях. Ако все пак отидете, било то при приятели, или при роднини, то след като се върнете у дома го заварвате в лошо настроение и цяла вече слушате язвителни коментари.

Това е много неочаквано начало, и искрено желаете да го развеселите. Всъщност вашето отсъствие за манипулатора означава загуба на внимание, което трябва да е насочено към неговата персона, и загуба на контрол над вас.

Способността към проекция – още една отличителна черта на нарцистичната личност. Ако нарцисът и манипулатор започне внезапно да ви подозира в изневяра или някак странно да реагира на обажданията на вашите колеги, е много вероятно проблемът да е в него.

2.Предава ви мнението на други хора за вашето поведение

Постепенно в разговорите ви започват да участват „всички”. „Всички казват, че си ме гледала странно вчера”, „Всички знаят, че преди бях добро момче”.

Бъдете сигурни, този неизвестен персонаж се е закрепил за дълго време.

Дори и на ум не ни идва да проверим – дали е истина този колективен разум, който е говорил нещо за нас?

С времето се появяват нови действащи лица – негови съученици, които виждат как се е променил, след като се е запознал с вас, негова колежка, която казва, че би била много щастлив да има мъж като вашия. Дори и ако ваши приятели добавят нещо към тези негови твърдения.

Имайте предвид, че реално тези хора е възможно нищо да не са споменавали. Когато попитате директно ваш общ познат може да се окаже точно така.

Ако кажете за това на вашия домашен манипулатор, ще получите отговор, че не си признават и дори обвинение как сте могли да питате подобно нещо.

3.Правилата са създадени, за да ги спазвате вие

Той се е променил, и вие трябва да му простите. Ако не обръщахте толкова много внимание на детето, той не би се чувствал толкова самотен и не би търсил топлота и съчувствие.

Вашата половинка има потребности, а вие сте ги пренебрегнали.

Ако се опитате да удовлетворявате тези потребности, то ще се окаже, че те са безкрайни и нямат конкретни граници, необходимо му е всичко.

Каквото и да направите, се предполага, че то е малко, за вашите потребности никога и дума не може да става.

Ако се случи пък да се усмихнете или да се пошегувате с някого, бъдете готови за разпит защо си позволявате да изневерявате.

4.Състезава се с вас

Ще откриете нещо удивително, но както и всеки нормален човек първоначално ще се откажете да правите паралели между това, което се случва.

Например, добре пеете, но той неочаквано ви прекъсва и започва той да пее. Настинали сте, чувствате се отпаднали и искате да си полегнете, но вечерта и той се разболява и ви моли да му сварите топъл бульон.

Истината е, че вие не можете да бъдете по-добра в нищо от вашата половинка. Започнали сте да разказвате нещо на приятели, но той казва, че не е така и той ще продължи. Това е първият сигнал.

И никакви шеги по отношение на неговата външност. Когато мине през огледалото, нарцисът се убеждава в това, че е прекрасен.

Ако се подхлъзнете и се засмеете, в същия миг ще видите неговия ядосан поглед и ще разберете, че отново сте допуснали грешка, поне според неговите представи.

5.Обича да се оплаква и да търси съчувствие

Неговата сестра веднъж е забравила да му дойде на рождения му ден. Колеги са му отказали да го сменят, когато е трябвало да излезе по работа. Изобщо заобиколен от хора, които са ангажирани само със собствените си проблеми.

С времето се установява, че сестра му в този момент е била болна от грип, а в работата неговите колеги отдавна са изчерпали лимита на търпението си спрямо вашата половинка, след като няколко пъти ги е подвеждала.

Разбира се, не може постоянно да се съмняваме във всичко и във всички, но честите оплаквания и маниера на непризнатия гений трябва да ви направи впечатление.

6.Иска да ви „подобри”

Любимата фраза на манипулатора – „Всичко това е, заради теб”. Не е задължително да се произнася, но се подразбира много често. Например – забравил е ключовете си, защото не сте му напомнили.

Планирал е уикенда си без вас, защото му е скучно.

Веднага щом приключи меденият месец, както се случва при всички двойки, емоциите и възторгът се сменят с една по-спокойна фаза на връзката.

Манипулаторът тихомълком започва да търси пътища как да ви подобри. Не изпускайте този момент, особено ако самооценката ви и без това не е висока. Започва с безобидни коментари от рода на каква смешна шапка имате или какво петно се е появило на лицето ви.

Постепенно си създавате собствен стил и маниер да се обличате с оглед представите за красиво на вашата половинка.

7.Всички негови бивши са чудовища

Две любими теми на нарциса и на скрития манипулатор – всички негови бивши се оказват чудовища и всичко, което се е случило, е било по тяхна вина. Много е страдал, но се е справил с това.

Ако го попитате как се е стигнало до там, ще последва подробен разказ, към края на който ще ни се прииска да вземем това котенце на ръце и да го предпазим от този жесток свят.

8.Обича да наказва с мълчание

Във всяка една връзка, колкото и да е стабилна, всеки от партньорите има нужда от време да бъде сам.

За интроверта това просто е жизнено необходимо, екстровертът може да си вземе почивка за кратко за осмисляне или да си отдъхне след многочасово забавление.

Минават няколко минути, и вие отново сте готови да се видите с половинката и да си общувате, сякаш нищо не е било.

Това се случва спонтанно и половинката сама ще ви каже кога иска да бъде сам за известно време.

Не е така с манипулаторите, тъй като те замълчават неочаквано и задълго и няма да ви кажат за какво. Трябва да се досетите сами и да се помолите за прошка.

Не сте допуснали видими грешки, но най-вероятно сте направили нещо, с което манипулаторът се почувствал по-нисш от вас. Това гордо мълчание е само един от начините да ви контролира.

9.Самата любезност и нищо повече от това

Обръщайте внимание на това, което половинката ви говори и какво прави. Манипулаторите често са доста обаятелни и в етапа на запознанството ви обкръжават с кралска загриженост.

Този период, за съжаление, не е дълъг. Не е важно по каква причина ще приключи – станало му е скучно, получил е от вас всичко, което е планирал, има нови интереси.

Постарайте се да обръщате внимание на тези признаци още в началото на познанството, които сигнализират за нарцистична личност, която е склонна към манипулиране, още в етапа на познанството.