Сезонът на вирусите и настинките още не е настъпил, а вие вече подсмърчате? За съжаление, не сте сами. За хроничната хрема причините са множество.

1. Полипи

Увеличените по размер полипи, представляващи издатини на лигавиците на носа и на кухините около него, тоест синусите, понякога достигат такива размери, че напълно затварят носните проходи.

В резултат, поради запушеният нос на човек му изчезва обонянието, притъпяват се вкусовите му усещания. Освен това при наличие на полипи възникват благоприятни условия за развитие на инфекциозно възпалителни процеси – синузити, бронхити, алвеолити.

Изход – днес съществуват само симптоматични методи за лечение на полипоза, насочени към отстраняването на полипите по хирургичен път и забавяне на процеса на техния растеж.

Успехът от оперативното лечение се постига чрез използването на хормонални спрейове, които препятстват по-нататъшното рецидивиране на заболяването и не оказват системно въздействие върху организма, действайки само в носната кухина. За профилактика на обострянето също се назначават антихистамини.

2. Нелекувани зъби

На риск от развитие на хронична хрема с усложнения впоследствие се излагат и тези, които не обичат да лекуват зъбите си. Опасна зона са 6-ти, 7-ти седми и 8-ми зъб от горната челюст, чийто корени „гледат“ в синусните кухини.

Според отоларинголози всяко възпаление на един от тях в съчетание с хремата представлява взривоопасна смес.

Изходът е излекуването на кариеса и другите стоматологични заболявания.

3. Изкривена носна преграда

Най-често този проблем се среща сред мъжката част от населението. Обикновено в резултат на травма, включително и родилна. Изкривяването на носната преграда, нарушаваща въздушният обмен в кухините на носа, може да бъде с С или S образна форма, а също и с шипове или т.нар. костни гребени.

Всички недостатъци на тази анатомична структура могат да се определят при обикновен преглед при лекар-отоларинголог, но в някои случаи се налага рентгеново лечение.

Изход – единственият метод за лечение на изкривена носна преграда е хирургичен. По време на операцията изкривените отдели на преградата на носа се отстраняват. Но покриващата ги лигавица се запазва.

4. Гъбична инфекция

Микозите на носа се предизвикват от патогенни или условно патогенни гъбички, които принципно мирно си съсъществуват с човешкия организъм, но при наличие на предразполагащи фактори стават опасни.

Развитие на инфекции, предизвикани от гъбички, в областта на ушите, носа и гърлото, се предизвиква от продължителен прием на антибиотици. В резултат съществена се нарушава нормалната микрофлора на човека, а патогенната гъбична започва усилено да се размножава.

Изход – излекуването от микотична инфекция е много по-трудно, отколкото от бактериална. Освен това препаратите против гъбички не са толкова безобидни, колкото изглежда.

Затова без консултация със специалист микотичното възпаление не следва да се лекува. Лекарствената терапия задължително трябва да се предшества от лабораторно изследване на секрет от носа, а също и рентгенова или компютърна томография на кухините на носа.

5. Алергия

Кихането и кашлянето при страдащите от алергичен ринит граждани започва от средата на април и продължава до края на септември. Механизмът на възникване на полинозата не е до край проучен.

Смята се, че това е защитна реакция на организма при проникване на специфични белтъци-алергени, съдържащи се в големи количества в зрънцата цветен и дървесен прашец.

Изход:

• Когато излизате навън, предпазвайте очите си очила, а когато се връщате у дома задължително се измивайте.
• Следете какво ядете – продуктите с консерванти могат да предизвикат обостряне на алергия.