Кои са най-гнусните навици, от които задължително трябва да се отървете?

От пролетта на миналата година възпитаните хора се превърнаха във визитна картичка на България. Интелигентни и добре облечени, те не крещят и размахват напразно юмруци, а действат със силата на убеждението.

Тяхната учтивост вече е пословична, но защо останалите граждани не следват техния пример? За тази цел е необходимо да отървете от лошите навици и да станете по-внимателни към околните. Кое е най-дразнещото поведение, което пречи на българина да се причисли към армията на възпитаните хора?

1. Правещият боклуци

Убеден е, че нищо няма да се промени, ако хвърли фас на тротоара , опаковка от нещо или просто се изплюе. Така и така наоколо всичко е толкова мръсно. На правещият боклук изобщо не му идва наум, че и останалите, които мърсят мислят по същия начин като него.

В резултат се получава омагьосан кръг – количеството на отпадъците по улиците нараства – и колкото по-мръсно е толкова, толкова повече замърсяват. Не е нужно да се оплаквате, че няма кош за отпадъци наблизо.

Изградете си навика да събирате всякакви опаковки, които използвате в джоба, ако не можете да ги изхвърлите веднага, и не е толкова трудно да изминете няколко метра с някаква опаковка в ръка.

2. Ходеща дискотека

Дори ако сте страстен меломан, няма смисъл да посвещавате и околните в това какво харесвате. Идващата от слушалките силна музика дразни хората, които са седнали до вас в обществения транспорт, като изобщо не се има предвид това, че най-екзалтираният слушател изглежда като глупак в очите на околните.

Това не се отнася само за транспорта – не е възпитано да увеличавате до максимум уредбата у дома и на вилата или някъде сред природата – помнете, че околните имат право на тишина.

Да не говорим, че с общински наредби е забранено смущаването на тишината в жилищните квартали и ако някой си позволява да я смущава, съседите имат право да повикат органите на МВР веднага да преустановят нарушаването на забраната.

3. Комин

Тютюнопушенето макар и лош навик сам по себе си е личен избор на всеки. Но не го превръщайте в обществен – не е нужно да димите сред тълпата или нечии прозорци
Пушещите в движение хора изглеждат мърляви.

Ако почувствате необходимост да пушите, то отидете настрани, където на никого няма да пречите, още повече, че пушачите мотивират този си навик със желанието да обмислят нещо.

4. Авторитет

Желаете да се ползвате с авторитет? Захванете се с нещо полезно – тъй като стоенето на пейката или подпрени на будката, знанието на някакви понятия и носенето на спортни панталони изобщо не помагат.

По-скоро е точно обратното – никой не прани по-жалко, безпомощно и безотговорно впечатление от човек, пиещ алкохол на уличната будка и правещ боклук около себе си.

5. Дворна компания

Има хора, които са твърдо убедени, че беседките в детските площадки и в градските и кварталните паркове са направени, за да могат те „културно“ да си отдъхнат след края на работния ден.

Едва ли има по-гаден типаж от битовия алкохолик, пиещ пред очите на децата и превръщащ двора в бърлога. Това не само е невъзпитано, ами е и анормално, макар и компаниите, които са се разположили по беседките в детските площадки са убедени, че нищо лошо не правят.