Очакването на бебе е един от най-важните и вълнуващи периоди в живота на всяка жена. Избор на име, ремонт в жилището, покупка на дрешки и играчки – това е само от една страна. Много по-малко внимание се обръща на това какви промени настъпват в организма на майката.

Върху крехките женски плещи пада огромно натоварване, което обикновено се премълчава.

Бременността не е болест, това е крилата фраза, която отдавна се използва и цитира от много хора. Но така ли е всъщност?

За какво не пишат във Фейсбук младите майки? Толкова ли лесно женският организъм понася бременността?

Да износиш бебе или да пробягаш маратон – кое е по-тежко

Ако съберем всички общоприети стереотипи за бременността, то може да се предположи, че бъдещата майка единствено капризничи, лежи на дивана и постоянно си похапва различни лакомства и периодично гони дразнещата я половинка.

Какво пък е това натоварване? Всеки ден почивка, и дори на работа не трябва да се ходи.

Учените обаче са убедени, че натоварването, което изпитва една бременна жена, е сравнимо с това на ултрамаратонците на най-дългите дистанции.

Група изследователи от САЩ, Китай и Великобритания са установили как продължителността на физическата активност влияе на метаболизма.

Физиологичният предел на обмяната на веществата се изразява във величина, която е кратна на базалната скорост на метаболизма /БСМ/, необходима на човешкото тяло за поддържане на основни функции, като например, сърцебиене, дишане и т.н.

Тези показатели се изучавали при участниците в трансконтинентално бягане през цялата територия на САЩ. Те пробягвали средно 40 километра дневно в рамките на 14-20 седмици, с 1 ден почивка веднъж седмично.

Само подготвените спортисти изминали около 4000 километра. През първата седмица от бягането показателят при участниците на трансконтиненталното бягане се задържало на ниво от 4 БСМ. На къси дистанции спортистът можел да стимулира метаболизма до 20 БСМ.

След 20 дни обаче, в условията на продължително натоварване, се понижава до 2,5 БСМ.

Как се ускорява метаболизма при бременност и кърмене

Малко се различава от показателите при професионалните спортисти, които са в режим на продължително и тежко физическо натоварване, и е около 2,2 БСМ.

По време на бременност обмяната на веществата се ускорява приблизително 2 пъти в сравнение с нормалните стойности. И така почти 9 месеца.

Как се изменя тялото на жената при бременност

Абсолютно всички органи и системи на женския организъм преминават през редица изменения за подготовка и износване на бебе. Промените засягат не само тялото, но и психиката на бъдещата майка. Формира се т.нар. гестационна доминанта, която след това се сменя с родилна.

При бременната сърдечно-съдовата система функционира много по-интензивно. Това е обусловено от поява на плацентарен кръг на кръвообращение.

Сърцето се адаптира към натоварванията, което се проявява с увеличаване на масата на миокарда. Също рязко нараства и обемът на циркулиращата кръв – най-малко стига до 1-1.5 литра.

Под действието на прогестерона, основен хормон на бременността се увеличава тонуса на периферните кръвоносни съдове, което води до понижаване на артериалното налягане.

Отделителната система също се подлага на сериозни изменения, и по-точно, се увеличава скоростта на филтрацията от бъбреците.

Прогестеронът способства за понижаване на тонуса на пикочния мехур, което създава условия за застой на урина. Увеличаващата се на размери матка често предизвика затрудняване на отока на урината от десния бъбрек.

В първите 3 месеца може да се наблюдава ранна токсикоза, която води до промяна на вкусовите предпочитания. Влиянието на плацентарните хормони способства за понижаване на тонуса на червата и забавяне на перисталтиката – затова и при бременните често се развива запек.

Много деца и здраве на сърцето – опасна връзка

Съвсем скоро бе публикувано изследване, резултатите от което шокираха всички. Според информация на университета на Кеймбридж, колкото повече деца има една жена, с толкова по-голяма вероятност може да развие инсулт, инфаркт и хронична сърдечна недостатъчност.

Установено е, че жените с 5 и повече деца, били с 25% по-висок риск от развитие на инсулт, а от сърдечна недостатъчност – със 17%. При жените с 3 или 4 деца също е голяма вероятността от проблеми със здравето в бъдеще.