Стриите се приемат от хората по различен начин – някои ги мразят и се ужасяват от мисълта за появата на нови такива. Други пък поглеждат с усмивка към тези белези, показвайки история от различни етапи на живота – отлабване, напълняване, бременност и т.н.

От Lechenie.bg ще ви запознаем по-обстойно с темата за стриите и ще ви дадем идеи за това как да се справите с тях.

Какво са стриите

Стриите са гладки белези с продълговата форма, като цветът обикновено е по-светъл от цвета на кожата или са червеникави. Те представляват атрофични лезии на кожата.

Те се получават следствие на нарушаване на съединителната тъкан, като при заздравяването на зоната се оформя тъкан без еластични влакна. Стриите се появят в дермата, средният еластичен тъканен слой.

Кои са рисковите фактори за появата на стрии

Основните причини за появата на стрии са свързани с еластичността на кожата и кръвоснабдяването на дадения участък от кожа. В 90% от случаите, те се появяват, заради прекаленото разтягане на епидермиса и дермиса на кожата, както и заради различни нарушения в синтеза на колаген и еластин, които са структурни емементи на кожата.

Друг, основен рисков фактор е полът – жените са по-засегнати от стриите. Проучване, показва, че над 70% от жените са потърпевши от стриите, докато едва 40% от мъжкия пол, страда от появата им.

Други причини за появата на атрофичните кожни лезии са:

 • Рязка промяна в теглото;
 • Бърз растеж по време на пубертета;
 • Хормонален дисбаланс;
 • Прием на кортикостероидни медикаменти;
 • Интензивни и силови тренировки.

Стриите се появяват, основно, в тези зони на тялото, където са установени повече мастни натрупвания, като такива места са: ръце, бедра, корем, зоната около глаутеуса, гърдите (особено при мъжете) и гърба.

Могат ли, вече образувалите се, стрии да бъдат премахнати

Истината е, че няма как да се справим със стриите на 100%. Когато са в своя начален стадий, тоест когато стриите са с пурпурночервен цвят, те могат да се премахват доста по-лесно и успешно. Когато стриите «побелеят» шансът те да изчезнат е малък. Смята се, че най-ефектиният метод за премахване на неприятните белези е, чрез лазер.

Освен, че са доста скъпи, лазерните процедури за премахване на стрии могат да бъдат болезнени, изискват доста време и, освен това, не винаги дават желания ефект.

На пазара съшествуват хиляди кремове и масла, които често са и доста скъпи, а резултати от ползването им са невидими.

Природата ни е дала много съставки, с които да «преодолеем» тези естетически несъвършенства. Подготвили сме ви едни от най-ефективните, стари и изпитани рецепти за премахване на стрии. Няма да ви залъгваме – тези домашни кремове не биха премахнали бързо старите ви стрии, но пък ще хидратират добре кожата и ще ги направят по-малко видими, в дългосрочен план.

Все пак, имайте предвид, че е добре да се заемете с грижата за стриите, още в техния начален стадий, защото така вероятността те да бъдат премахнати е много по-голяма.

Заличаване на стрии с яйца и зехтин

Необходими продукти:

 • 2 яйчени белтъка;
 • 100 гр студенопресован зехтин

Как се приготвя?

Разбийте добре двата белтъка, след което добавете зехтина и разбъркайте отново. Нанесете предварително ексфолиращ продукт за кожа, като ефективен заместител на този тип козметика е утайката от кафе. След като ексфолирате кожата си, нанесете от забърканата смес, на местата, по които има стрии и масажирайте.

Оставете съставките да попият за поне 15 минути. Нанасяйте всяка вечер, за най-добър ефект.

Подхранващ ексфолиант за премахване на стриите

Необходими продукти:

 • 4 с. л. бадемово масло;
 • 10 мл лимонов сок;
 • 2 с.л бяла или кафява захар

Как се приготвя?

Смесете маслото от бадеми, лимоновият сок и захарта и разбъркайте добре до получаването на хомагенна смес. Нанесете върху засегнатите участъци с бавни, кръгови движения, като за оптимално действие, оставете да подейства върху кожата за около 10 минути, след което измийте с топла вода. Можете да нанасяте този ексфолиант преди да ненесете друг домашен продукт за стрии, като този с яйцата и зехтина.

Гарантираме ви, че с ежедневна употреба и подходяща хидратация на кожата, ще забележите видим ефект, още след първия месец.

Цветно решение за стрии

Необходими продукти:

 • 30 гр куркума
 • 50 гр слънчогледово олио (за тази рецепта, може да замените мазнината с вода или зехтин)

Как се приготвя?

Смесете жълтата подправка с избраната от вас мазнина или вода и разбъркайте, докато се получи гладка консистенция. Разтъркайте добре върху засегнатите участъци и изплакнете обилно с вода.

За оптимален резултата, нанасяйте по 2 пъти на ден. Важно е да имате предвид, че куркумата може да оцвети вашите дрехи.

Картоф на помощ

Необходими продукти:

 • Половин картоф

Как се приготвя?

След като сте разрязали картофа на половина е време и за същинската част. Разтъркайте върху засегнатите места, така че картофът да пусне от своя сок. Оставете сокът да изсъхне за няколко минути и измийте с топла вода.

След това хидратирайте кожата добре.

Сигурно се чудите – защо пък точно картоф? Ами истината е, че в картофите се съдържат много витамини и минерали, които могат да помогнат за възстановяването на тъканта.