Латералният епикондилит е състояние, известно още като „тенис лакът“, характеризиращо се с определена болка около латералния епикондил на лакътя (външната част на лакътя). Състоянието е свързано с възпаление на инсерциите на мускулите разгъвачи на предмишницата. Нарича се „тенис лакът“, тъй като често възниква при спортисти, особено тенисисти, защото те извършват многократни еднотипни движения с лакътя.

Възникването на състоянието е свързано с повтарящи се движения на ръката и може да засегнете както мъже, така и жени. Тенис лакътя често се среща при не добре подготвени спортуващи хора, при тези, чиято работа е свързана с повтарящи се движения. Възникването му при хора практикуващи професии, като бояджии, шофьори, дърводелци и тези, които всекидневно използват компютър не е рядкост. Но имайте предвид, че може да възникне и при всеки друг извършващ  ежедневни, дълги повтарящи се движения с лакътя.

В тази статия сме ви подготвили повече информация за латералния епикондилит, за симптомите му, за диагностиката и лечението му.

Симптоми на латералния епикондилит

Латералния епикондилит най-често засяга хора на възраст между 30 и 50 години, но може да се появи при хора на всякаква възраст, извършващи повтарящи се движения с лакътя. Причината за появата на състоянието в тази възрастов диапазон е, че с напредването на възрастта, както и с постоянно натоварване, започват дегенеративни процеси в сухожилията на лакътя. Заради тези процеси сухожилията се износват и отслабват, а ако травмиращите движения продължат, те не могат да се възобновят.

Когато се появи латерален епикондилит, той има дадена симптоматика, която се появява постепенно и бавно започва да става по-изразена. В началото се усеща напрежение в лакътната става, умора и мускулна слабост, след като ръката се натовари. Когато остане в покой, болката постепенно започва да утихва.

Когато състоянието напредне болката започва да слиза надолу към пръстите на ръката, а това от своя страна засяга китката и движенията на пръстите. За състоянието е характерна и слабост в ръката и засегнатите хора често изпускат предмети. Ако се остави без лечение, състоянието напредва още повече и започва да се усеща болка дори по време на покой.

Как се диагностицира и какво е лечението

За да се постави диагноза латерален епикондилит на пациентите, те трябва да посетят ортопед. Ако имате съмнение, че страдате от състоянието, посещението на ортопед и физическото изследване, ще го установят и ще ви се назначи лечение според индивидуалните нужди.

Ортопедът може да разбере дали имате латерален епикондилит, като опишете симптомите си, а на мястото може да има подуване и да  болезнено при натиск. Могат да ви бъдат назначени и ядрено-магнитният резонанс и ехографско изследване.

Лечението често е свързано с нехирургични методи, като сред тях са подходяща почивка, използването на нестероидни лекарства и физиотерапия. В някои от случаите може да се препоръча засегнатата ръка да се обездвижи за около 2-3 седмици.

Влияе се благоприятно и от лечение с ултразвук, като това лечение успокоява болката, стимулира регенерацията на тъканите и активира кръвообращението. Това лечение е напълно безопасно, действа бързо и е изключително ефективно. За някои от случаите може да бъде препоръчана терапия със стероидни инжекции, които действат противовъзпалително и облекчават симптомите.

Ако симптомите не се повлияят от нехирургичните лечения след 6-12 месеца, след прилагането им, може да се наложи оперативно лечение. Оперативното лечение на латерален епикондилит включват отстраняване на засегнатия мускул и повторно закрепване на здравия мускул обратно към костта. В много малка част от случаите обаче се стига до оперативна намеса, тъй като другите методи са ефективни и достатъчни при по-голямата част от пациентите.

Латералният епикондилит е състояние, което може да доведе до бола и значителен дискомфорт и ограничения във функцията на лакътя и ръката. Ранната диагностика и правилното лечение са от ключови  за предотвратяване на уврежданията и възстановяването на нормалната функция на лакътя. Затова ако имате съмнения за проблем, незабавно се свържете с лекар, който да прецени състоянието и нуждите ви.