Малкото дете е несравнимо чудо – за първата година от живота си бебето израства толкова бързо, че от безпомощно същество се превръща в интелигентен човек. Как да порасне рожбата ни умна, способна и физически развита?

Кое е най-необходимото за неговото пълноценно развитие?

В първата година от живота на детето неговият мозък се развива най-интензивно. Ако мозъкът му бъде стимулиран, то неговото развитие ще протича с доста по-бързи темпове.

Известно е, че органите, които не се използват изобщо не се развиват. Ако например малкият мозък не се използва интензивно /той отговаря за координацията на движенията/, неговото развитие ще протича забавено.

Когато порасне детето с големи усилия ще изпълнява гимнастическите упражнения, няма да се чувства добре, когато изкачва по стълби, трудно ще му е да се качва в превозните средства на обществения транспорт.

И ще пада по-често, тъй като малкият му мозък се е развивал с темповете, на които тялото му е било подложено на физически натоварвания.

Това неблагоприятно развитие на детето обикновено се дължи на прекаленото спокойствие през първата година от неговия живот, при който почти през цялото време кърмачето е лежало в своето легло – родителите му са го хващали за ръцете като порцеланова кукла, слагали са го в детската количка да спи и са го люлеели.

Отдавна вече е известно, че в бебешка възраст развитието на мозъка пряко свързано с физическото развитие на детето. Ето защо е толкова важно да се развиват от най-ранна възраст координацията, силата, ловкостта и като цяло физическата активност на бебето.

Но все пак не е възможно да натоварим детето с извършването на такива дейности, които не съответстват на неговата възраст.

Затова преди да се захванете с каквато и да е методика, помислете, това сега ли е необходимо на вашата рожба, достатъчно ли тя владее по-простите навици или умения. Подходяща ли е, според самите вас тази методика, няма ли да навредят на детето ви тези занимания.

Без какво не трябва да преминава първата година от живота на детето?

През цялото време, в което бебето ви не спи, у дома то трябва да бъде винаги голо. Това е може би най-важното условие за ранното му развитие. Само в такова състояние бебето може да бъде активно.

Ако не му пречат дрехите, то е напълно свободно в своите движения. Мускулите му не са отпуснати, както това се случва, ако бебето е топло увито и поради на него му се иска да се движи. А ние вече знаем, че движението в тази възраст е синоним на цялостно развитие.

В това няма нищо екстремално – ако от самото му раждане започнете да изграждате навик у детето /и въпреки че е толкова малко/ си да бъде голо, то ще започне да възприема това като нещо, което му е необходимо.

Освен това в първите дни бебето основно спи, поради това привикване ще бъде постепенно и безболезнено.

На детето трябва да му бъде предоставена възможност за поне ограничено движение. Можете да оставяте бебето в легълцето само за кратко и в случай на крайна необходимост.

По-голяма част от времето си е по-добре детето да прекарва на пода. Докато бебето е съвсем малко е най-добре да бъде с пелена, а на неговото място на пода трябва да има някаква постелка.