Подмокрянето на леглото може да бъде неудобен проблем за децата, но всъщност е много често срещан.

Националният здравен институт заявява, че нощното напикаване, наричано инконтиненция, е неволно уриниране при деца над 5-6 годишна възраст.

Засегнати от този проблем са повече от 5 милиона деца. Според изследване, 15 на сто от децата подмокрят леглото си до 5-годишна възраст, но по-малко от 5 на сто са на възраст от 8 до 11 години.

Проучванията сочат, че проблемът засяга предимно момчетата. За да помогнем на децата да преминат успешно през този етап, сме подбрали няколко съвета, с изпълнението на които детето ще запази леглото си сухо през нощта.

Не карайте детето да се чувства виновно

Не позволявайте детето да изпитва вина за мокрото креватче. Ако се карате на детето си и го наказвате за мокрото легло, това само ще влоши проблема.

„Няма как да забраните на детето си да подмокря леглото, не трябва да го оставяте да се тревожи за това, ако ви е неудобно, то само ще ви помоли за помощ“, казва Скот Джей Голдщайн, главен инструктор на Клиничната педиатрия в Северозападния университет, Факултет по медицина в Чикаго.

Според педиатъра Хауърд Джей Бенет, когато родителите не говорят за нощното напикаване, децата си мислят, че са единствените, които имат този проблем. „Кажете на детето си, че не само то страда от нощно напикаване и че е напълно нормално за тази възрастова група.“

Консултирайте се с педиатър

Свържете се с педиатър, за да ви предложи решение на проблема с нощното напикаване. Ако детето ви е над 5-годишна възраст или нощното напикаване е започнало внезапно, най-вероятно има причина за състоянието на детето.

Вашият лекар ще провери дали става дума инфекции на пикочните пътища, диабет, стрес, или друга причина и ще предложи лечение. В много от случаите, причината за подмокряне на леглото е забавено развитие на нощния контрол на пикочния мехур.

Уверете се, че детето ви посещава тоалетната преди лягане

Когато създадете навик на детето си да посещава тоалетната преди лягане, шансът от подмокряне на леглото силно намалява. Някои педиатри съветват, да се ограничи приемът на течности няколко часа преди лягане.

Създайте стимул на детето си

Помислете за положителен стимул, който ще работи на подсъзнателно ниво, за да помогне на вашето дете да спре да се напикава нощем. Наградете го със стикер, като златна звезда или усмихнато лице, когато леглото му остане сухо.

Когато достигне до 10 стикера, го изненадайте с играчка, така че да няма търпение да събере още десет стикера. „Силата на позитивното внушение работи при децата,“ казва д-р Бенет. „Не забравяйте обаче, че в случая на нощно напикаване, обратното на наградата не е наказание.“

Наблюдавайте дали детето ви не страда от запек

„Запекът е честа причина за проблеми с пикочния мехур. При появата му, има по-голям натиск върху мехура. Това води до нестабилността му, което, от своя страна, може да доведе до ситуации на несъзнателно напикаване“, обяснява д-р Бенет.

Ако забележите, че детето ви страда от запек, увеличете приема на течности и фибри. Ябълковият сок, плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни са добра възможност за облекчаване на запек.