Магазините за битова техника ни предлагат огромно разнообразие от уреди за дома. Има ли сред това изобилие техника, която не само да облекчава домакинската работа, но и да помогне да съхраним здравето си? Разбира се, и именно за тях днес ще ви разкажем.

Чистият въздух в жилището, липсата на прах и мръсотия – това е гаранция за здравето, особено за хора, предразположени към алергии. Но в борбата за постигане на чистота на сравнително поносимо ниво се разходват доста свободно време и сили.

Да и още различните почистващи средства, които, въпреки уверенията на производителите, все така не могат да бъдат отнесени към екологично безопасната продукция.

Борба с праха

Основен ваш помощник и съюзник тук ще стане прахосмукачката с НЕРА филтър. Това е специален филтър за фино очистване на въздуха, който се поставя не на входа, а на изхода на въздуха от прахосмукачката.

Всички са усещали специфичната миризма след работа на прахосмукачка, която много от нас характеризират като „аромат на чисто“. За съжаление, е точно обратното – това е миризма на прах, която сте принудени да вдишвате след почистване.

Английската абревиатура HEPA (High Efficiency Particulate Absorption) означава високоефективно задържане на прах. HEPA-филтърът позволява практически напълно да се избавите от малките частици прах, в които се съдържат алергени.

В прахосмукачките се използват филтри за еднократна употреба, произведени от хартия и стъклени влакна и за многократна – от флуоропласт. В съответствие със стандарта prEN 1822/ prDIN 24183 филтрите от 10-ти клас, например, задържат до 85% от частиците прах, а филтрите от 16-ти клас – до 99.99995%!

Така, ако желаете да постигнете максимално отстраняване на праха, избирайте прахосмукачка с НЕРА-филтър от най-високия клас от възможните. Алтернатива може да стане вградената прахосмукачка, когато прахът се извежда от помещението на улицата, но така система струва значително по-скъпо.

Вторият помощник в борбата с праха би могъл да стане, разбира се, уредът за очистване на въздуха. Купувайки подобно устройство, имайте предвид на каква площ смятате да го използвате.

Ако се купува един прибор за цяло едно жилище, то се ориентирайте по площта на най-голямата стая в дома. Тогава ще можете да го премествате от едно помещение в друго.

Предназначението на въздухоочистителя – да очиства въздуха от частиците прах. Един от най-надеждните варианти са тези с НЕРА-филтър, чийто принцип на работа описахме по-горе. Но съществуват и други системи за очистване на въздуха:

• Въздухоочистители с електростатични – плазмени, филтри, задържащи до 90% от праха;
• Хидрофилтри – работят по технологията на хидрофилтрация, като едновременно и овлажняват въздуха и в резултат алергените падат по повърхностите в помещението.

Да кажем НЕ на микробите

В арсенала на всяка домакиня има множество химически средства, с помощта на които се провежда почистване. Това са различните течности за миене на съдове, средства за миене на пода, на мивки и огледала.

Ние не можем да си представим как ще почистваме без всички тези прахове и течности. Има ли алтернатива на химията? Да и това е генератора на пара.

Принципът на действие на този уред е много елементарен – под високо налягане водата от резервоара се превръща в пара. Мощността на уреда е достатъчна не само за очистване на повърхностите от мръсотия и прах, но и за премахване на натрупаните мазнини вътре във фурната.