Повечето от хората сутрин, бързайки за работа или училище, хапват в движение сандвич с чаша чай или кафе или минават съвсем без храна. Понякога менюто за закуска се състои от останалата храна от вечерта, претоплена на микровълната печка, а при някои денят започва с яйца и колбаси.

И първият, и вторият вариант нанасят на организма повече вреда, отколкото полза. Разбира се, повечето хора разбират, че пълноценната закуска е гаранция за добро здраве и нормална работоспособност през целия ден, но не всички желаят да загубят 10-15 минути сутрин за приготвянето и приемът на храна.

Списъкът с продукти и ястия, препоръчвани за закуска е достатъчно голям и ако нямате желание сутрин да стоите до печката, то от него можете да изберете тези, които не изискват продължително приготвяне.

Разбира се, всички ние от детството си знаем, че най-правилната закуска е кашата, но да я варим сутрин често няма кога. Но съществуват много други продукти, от които можем да съставим пълноценна питателна закуска. Диетолозите са на мнение, че сутрин е полезно да се ядат зърнени храни, млечни продукти и плодове.

Бърза закуска

Най-полезен за организма се смята пресният портокалов сок, който съдържа голямо количество витамини и минерали. Не е проблем, ако нямате портокали под ръка, можете да изпиете чаша от всякакъв друг плодов и зеленчуков сок.

Във всички плодове и зеленчуци се съдържат много полезни вещества. Но следва да се отбележи, че пиенето на пресни сокове на гладно не се препоръчва, поради съдържащото се в тях голямо количество киселини, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха.

Пълнозърнестият или ръжен хляб ще снабди вашия организъм с въглехидрати, витамини от група В, растителни влакна, минерали и други полезни вещества. Мюслите и зърнените храни могат да заменят хляба, а ако ги ядете на закуска с мляко, кисело мляко или извара, то няма да огладнеете до обяд.

А пък белият хляб и подобните кифли от менюто за закуска е по-добре да се изключат, тъй като ползите от тях са малко, а е необходимо значително количество енергия за тяхното храносмилане. Много е полезно да включите към закуската пресни плодове – банани, ябълки и круши.

Закуска за мъже

Известно е, че разходът на калории при силния пол е по-голям, отколкото при представителките на слабия пол, особено ако мъжът се занимава с физически труд, затова на него му е необходима засищаща питателна закуска. В менюто е необходимо да се включи белтъчна храна – месо, млечни продукти, такива, съдържащи сложни въглехидрати, хляб, плодове и зеленчуци.

Бързият вариант за мъжка закуска – яйца – най-добре без колбаси. Идеалният вариант е омлет със зеленчуци и сирене. Много полезна закуска за представителите на силния пол е овесената каша, в която се съдържат белтъчини, витамини и микроелементи, необходими за мъжкото здраве.

Закуска за жени

Идеална сутрешна храна за тях рано сутрин е овесената каша. Може да се вари както в мляко, така и във вода, а плодовете правят обичайната овесена каша още по-вкусна
Освен кашите жените трябва да консумират млечни продукти, плодове, зеленчуци и сокове.

Кафето е най-добре да бъде заменено със зелен чай.

Полезни за женското здраве и красота са такива храни като авокадо, киви и сирене. Затова салатата с авокадо и сандвичът от ръжен хляб със сирене и чаша зелен чай също могат да бъдат полезна закуска за представителките на нежния пол.