Полезни храни при болестта на Крон

Общи препоръки

Болестта на Крон се отнася към достатъчно сериозните хронични заболявания на храносмилателната система, която се характеризира с чести обостряния – до 1-3 пъти месечно. Поради това в тези периоди следва особено внимателно да се подхожда към начина на хранене.

Често обострянето на заболяването е възможно да бъде предизвикано от употребата на някои храни, които външно не предизвикват алергия при хората, но вътрешно водят до влошаване на заболяването и впоследствие разпространение на лезиите по червата.

За определяне на агресивните продуктите понякога на болните им се назначава курс по очистване на червата с течни витаминни и богати на минерали коктейли. Това най-често са млечни или несъдържащи лактоза белтъчни напитки.

Обикновено тези напитки се употребяват в продължение на 2 седмици, дори в период на обостряне с комплекси от мултивитамини за укрепване на организма. Впоследствие към хранителния режим започват да се добавят хранителни продукти във формата на пюрета или във варен и пасиран вид.

Нов хранителен продукт следва да се въвежда не по-често от веднъж на 3 дни. Ако някоя храна предизвика основните симптоми на заболяването, то преди въвеждането на нов продукт е препоръчително да се изчака, докато симптомите отзвучат.

Това е доста дълъг процес, но изключително ефективен, позволяващ на практика напълно да се формира диетичен режим на болния.

Когато бъдат открити всички негативно и благоприятно въздействащи на болния продукти, му се назначава диетично хранене, което е различно в период на обостряне и ремисии.

При болестта на Крон цялата храна трябва да бъде варена, препечена, без образувана кора или приготвена на пара, а също и да съдържа достатъчно количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. По възможност се препоръчва храната да бъде пасирана във вид на пюре. Храненията е наложително да бъдат на малки порции, но не по-малко от 4-5 пъти дневно.

Полезни храни и примерна диета при болестта на Крон

В период на обостряне хранителният режим е препоръчително да се състои от:

• Зеленчукови супи и каши – овесена, от ечемик и мелено месо – пуешко, пилешко;
• Мелено свинско месо – то трябва да преминава 3-4 пъти през месомелачката с фино сито;
• Варени и мелени зърнени култури – ориз, елда, овесени ядки;
• Яйца – кокоши или от пъдпъдъци, приготвени във вид на омлет на пара – не повече от 2 на ден;
• Плодове, богати на дъбилни вещества – череши, боровинки, зелени круши и т.н, приготвени под формата на каши и желета.
• Направена на суфле прясна извара, масло – не повече от 20 грама дневно;
• Течности 1,5-2 литра – отвари от боровинки, шипки, слаби чайове, какао, разтворено във вода;
• Непрепечен бял хляб;

Опасни и вредни храни при болестта на Крон

При това заболяване напълно се изключват храни, които могат да раздразнят лигавицата на червата и да предизвикат обостряне на заболяването. Това са мазните, пикантни, груби, препечени и солени храни, алкохолът, силните чайове и кафето, цигарите, бързо приготвените храни.

По време на обостряне на заболяването се изключват всички бобови, макарони, сосове, подправки, млечни продукти, бяло зеле, спанак, репички, чесън, лук и гъби.

Следва да се припомни, че заболяването е изключително опасно и несвоевременното обръщане към специалист предизвиква тежки усложнения, при които единственото лечение е операция или летален изход.