Дафиновият лист е не само вкусна подправка, но и растение, което се използва широко в народната медицина. А също така е изключително полезно за подсилване на имунитета.

Растението е било високо ценено в Древен Рим и Елада. Вечнозелените му листа са били използвани за изработване на специални корони, които са били поставяни на императори и пълководци в чест на големи победи над неприятелите.

Гениалните лекари на Античната епоха Авицена и Хипократ са приготвяли вълшебни отвари от лаврови листа за лечение на загнояващи рани, настинки и изтощение.

Полезните свойства на дафиновият лист продължават да будят възхищението и на съвременните лекари, които се прекланят пред неговите целебни свойства.

Какви са тайните на целебните свойства на дафиновия лист?

Листата на растението от семейство Лаврови винаги са „обкръжени“ с облак от силен аромат, поради етеричните масла, на които то е богато. Витамините А, С, от група В и РР се отразяват изключително благотворно почти на всички органи и системи на човешкия организъм.

Дафинов лист – лечение

Ароматът и противовъзпалителното действие на известната подправка осигурява свеж аромат на устата и лекува гингивит, като укрепва кръвоносните съдове и тъканите на венците. За тази цел е достатъчно да се подъвче късче дафиново листо.

Отварата от дафинов лист побеждава в борбата с въздушно-капковите, с вирусните инфекции, с агресивните бактерии и гъбички. Тази отвара положително се отразява и на имунитета.

За приготвянето на целебната напитка 15 листа се слагат в гореща вода – 300 милилитра и се сваряват за около 5 минути. След това се оставят да престоят в термос за около 3 часа, прецеждат се и се приемат по 1 супена лъжица на ден. Терапевтичният курс е с продължителност 3 дни.

При наличие на упорита и суха кашлица повърхността на белите дробове ще бъде благодарна, ако бъде разтрита с масло от дафинов лист. За да се появи това вълшебно лекарство и във вашата кухня, необходимо стриете няколко дафинови листа и 1.5 супени лъжици от получената маса да залеете с чаша зехтин или ленено масло.

След това се оставя на тъмно за около седмица. Съхранява се в тъмен съд на стайна температура.

Отварата от дафинов лист е богата на селен и витамин С и затова се използва за очистване на червата от токсични вещества и способства за отстраняването на шлаките от организма. Също така спомага и за подобряване на храносмилането и предотвратява натрупването на газове.

Поради наличието в състава на това растение на витамин А и С, то се използва превантивно срещу развитие на злокачествени заболявания.

Последните научни изследвания показват, че дафиновият лист нормализира нивата на кръвната захар и подходящ за лечение на захарен диабет. За тази цел 10 дафинови листа се слагат в гореща вода – 750 мл.

След това се оставят получената хетерогенна смес се пресипва в термос и се оставя да престои 3 часа. След прецеждане на отварата се приемат по половин чаша – 125 мл на всеки 4 часа. След седмица изследването на нивата на кръвната захар ще ви изненадат приятно.

Дафиновият лист успокоява нервната система, възстановява душевния мир, спомага човек да спи по-дълбоко и да не се събужда дори и от доста силни шумове. Ако се сложат няколко листа под възглавницата, човек забравя за тревогата и депресията.