Доказателство, че лекар е една от най-интересните професии.

Ако човек работи много години като лекар, може да види всичко, но все пак има ситуации, които могат да ни изненадат. За това е възможно да не са готови, дори и опитните лекари.

Най-неочакваните случаи в медицинската практика за последните 10 години

Да изядеш отровен гущер и да загинеш

През декември 2018 г. в една от австралийските клиники постъпва мъж на 34 години с оплаквания за повръщане. Първоначално лекарите не желаят да го хоспитализират, като смятат това за банален гастрит, но все пак решават да го оставят в болница. След прегледи и изследвания откриват чревна инфекция – салмонелоза.

Предполага се, че причина е пилешко месо, което преди няколко дни болният е ял на коледната трапеза.

След това един от неговите приятели казва, че на вечеря, заради облог, мъжът изяжда отровен гущер. Тогава лекарите стигат до извода, че заразяването със салмонели може би е станало и от гущери.

Състоянието на мъжа бързо се влошава. Коремът му силно се подува, урината потъмнява, в устата му се появяват примеси на жлъчка, открита в течността на белите дробове. Мъжът бил вкаран в операционна, където обаче не успява да се пребори и умира.

До сега не е ясно, дали причина за смъртта на мъжа е злополучният гущер – гекон или нещо друго. Моралът на тази история – 10 пъти трябва да се помисли, преди да се правят облози.

Челюсти в очите

През 2015 г. 52-годишният жител на Германия е на почивка на Червено море. По време на къпане с рибен пасаж. Тази среща би останала приятен спомен, но след нея у мъжа се появява подпухналост и ограничения на движението на горния клепач.

След 4 седмици симптомите го накарали да се обърне към лекарите.

ЯМР показва в горния клепач на мъжа гранулом – възпалителен възел. Но по време на операция хирурзите ги очаква изненада. Изваждат 2 непонятни кости, които предизвикват симптомите. За да се установи какъв е произходът на находката, трябва да се потърси лекарска помощ.

Оказва се, че от очите на мъжа са извадени челюсти на вид риба. В рамките на 3 месеца след операцията движенията в клепача напълно се възстановяват.

Главоблъсканица, от която се появяват гърчове

Судокото се смята за отпуската игра, как тогава е възможно да ни навреди? През 2015 г. немски лекари съобщават за случай, когато при разгадаване на главоблъсканица при 25-годишен мъж започват конвулсии в лявата ръка.

Всъщност този инцидент има предистория. Младият мъж сериозно тренирал ски спускания и преди няколко седмици попада под лавина. Преди да го спасят, 15 минути лежал под снега без кислород. След това започват и гърчовете. Лекарите му назначават лечение и били убедени, че симптомите са под контрол.

По време на решение на судоку мъжът задейства 3-измерно изображение, което му помогнало правилно да подбере цифрите. Вероятно, активацията на нервните центрове, отговорни за тази функция, довела до гърчове. Сега тези главоблъсканици са противопоказни за скиора.

Слепване на бронхи

През ноември 2018 г. 36-годишен американец бил приет в интензивно отделение. Страдал от хронична сърдечна недостатъчност, по-рано вече му правили операция на сърцето и му поставили кардиостимулатор. Причината за хоспитализацията е обостряне на болестта.

На пациента имплантирали устройство за спомагателно кръвообращение и му назначили препарат, разреждащ кръвта, за профилактика на тромбози. Но при мъжа възниква усложнение – кръвохрак.

По време на поредния пристъп на силна кашлица изплюва огромен съсирек, чиито размери били точно като на дясното бронхиално дърво – случаят е много рядък.

За съжаление, след седмица болният умира от усложнения на остра сърдечна недостатъчност.

Лъжица в хранопровода

Малките деца понякога гълтат монети, копчета и други малки предмети, но всичко това са безобидни забавления, в сравнение с това, което през 2017 г. прави пълнолетният китаец Чжан. При спор с приятел поглъща 20-сантиметрова лъжица

Кухненският прибор заседнал в хранопровода и остава там почти година. През това време Чжан не изпитва никакви симптоми.

След удар в гърдите младият човек започват да го безпокоят болки и затруднено дишане. Това накрая го кара да потърси лекарска помощ. Хирурзите се изненадват, но с лъжицата трудно може да се направи нещо.

Да се остави било опасно, да се извади също. Накрая, лекарите решават да направят ендоскопия под пълна упойка. Операцията преминава успешно.