Ремисия на рак – това е, към което с всички сили се стремят както болните, така и лекарите, тъй като когато става въпрос за такова сериозно заболяване, не може да се даде гаранция за възстановяване.

През последните години много напредна и вече успешно се справяме, ако не с всички онкологични заболявания, то с някои видове точно. Сега милиони болни по цял свят имат надежда.

Лекарите с повишено внимание използват терминът „излекуване”, когато става въпрос за рак. Дори при ранно откриване, бързо поставена диагноза и своевременно започнато лечение, пълна увереност в успеха и гаранция, че болестта никога няма да се върне няма.

Затова се говори за „ремисия на рак”, когато опасността отминава, но не се изключва възможност за връщане на болестта.

За онкологично заболяване този преломен момент и в чужбина периодът е 5 години. Ако болният е живял 5 години след поставяне на диагнозата, шансовете за пълно излекуване на болестта.

Разбира се, и в този случай никой не отменя възможния рецидив, но като цяло това е добър знак. Има няколко типа рак, в лечението на които са постигнати успехи.

Победа над болестта, но с възможно завръщане

1.Рак на простатата

5-годишното ниво на преживяемост в този случай достига на практика 100%, до голяма степен благодарение на бавния растеж на тумора или при липсата на такъв.

Дори и след поставяне на диагнозата болният продължава да живее пълноценен живот, без да усеща каквито и да е тревожни симптоми, а умира по съвсем друга причина. Но и такива благоприятна статистика има изключения.

Ако ракът се разпространи към други органи има изключения, борбата с болестта ще се затрудни. В случай на метастази 5 години успяват да преживят само 1/3 от разболелите се мъже. Затова е толкова важно болестта да се хване в ранен стадий, докато все още може да се спре нейното развитие.

За това помага скрининга – т.нар. ПСА-тест, с който се открива повишението на нивата на определения белтък в организма.

Този показател се повишава и при други патологии и особености на организма, затова лекарите назначават това изследване само по определени показания.

Кръв в урината, проблеми с уринирането, болки в слабините са повод да се направи консултация поне с личния лекар. При преценка сериозността на оплакванията се дава направление за специалист.

Възможно е да се назначи изследване и чрез ректума, като така се изследва простатата за тумор.

Ремисия на рак на щитовидната жлеза – как да се постигне

Ремисията на рак на щитовидната жлеза не е трудно да се постигне. 5-годишният праг на преживяемост също достига 100%, макар и да зависи много от типа на рака. Най-често се развива папиларната форма и за нея е характерен бавен растеж.

Дори при активно размножаване на злокачествени клетки и метастазиране в други органи и тъканите лекарите се надяват на благоприятна прогноза за хирургично лечение.

При премахване на повече от половината щитовидна жлеза лекарят знае, че човек може да живее и с такъв недостиг на ендокринния орган.

Това прави възможна специална хормонална терапия, която трябва да попълни недостига на тиреоидни хормони.

Медицината на практика е безсилна, когато става въпрос за анапластичен тип рак. И макар да се среща доста рядко, 5-годишната преживяемост в този случай е едва 7%.

Методът на диагностика „скрининг” не е ефективен при рак на щитовидната жлеза. Обикновено болестта се открива напълно случайно по време на ултразвуково изследване или пък болният си открива възел в областта на шията.

Рак на тестисите - какви са прогнозите

Ремисиите на този рак достигат в 93,5% от случаите, този праг на 5-годишна преживяемост. Засега злокачествените клетки не са проникнали в други органи и системи на човешкия организъм, лекарите успешно се справят с болестта чрез пълно премахване на тестиса, засегнат от тумор.

Дори останалият с един тестис мъж остава такъв и може да води активен полов живот и да има деца. В зависимост от стадия на заболяването се назначава лъчева и химиотерапия, поддържащи препарати.

Днес медицината има доста ефективни лекарствени средства, които могат да се справят с тежки форми на заболяването и се постига удължаване на живота с 5 повече години в 73% от случаите.