Мъжете също страдат от целулит и процентът на тези, при които се среща, съвсем не е малък.

Най-интересните факти за целулита

1.Не само при жени, но и при мъже

Ако имате целулит, то тогава не сте сами. Според статистиката, на 90% от жените в една или друга степен ги безпокои портокалова кожа. Целулитът се появява по тялото на мъжете.

Истината е, че при силния пол проявленията на целулит се срещат по-рядко, в 10% от случаите.

2.Токсините не предизвикват целулит

Много козметични средства ни обещават да се избавим от целулит, като отделят митичните токсини от организма. Всъщност обаче тези токсини не предизвикват целулит.

Портокаловата кожа се появява тогава, когато мастните отлагания проникват през отслабената съединителната тъкан.

Най-често това се случва по бедрата и седалищните части, на ръцете, краката, корема и гърба.

За отслабването на съединителната тъкан способстват хормонални нарушения в организма на жените, недостиг на физическа активност, недостатъчен мускулен тонус, нарушено кръвообращение и наднормено тегло.

3.С възрастта „портокаловата кожа” се влошава

Това се дължи основно на хормоните. Със стареенето женският организъм образува все по-малко естрогени – хормони, които помагат за поддържане на гладкостта и еластичността на кръвоносните съдове.

Влошаване на кръвообращението, намаляване образуването на колаген и други процеси водят до отслабване на съединителната тъкан.

Темата за справяне с портокаловата кожа е толкова актуална, че само през 2016 г. в САЩ са извършени 31 хиляди операции за борба с целулита.

4.Целулитът не дели жените на пълни и слаби

Наднорменото тегло наистина прави целулитът по-забележим. Колкото повече мазнини в организма, толкова по-голямо количество преминава през съединителната тъкан. Въпреки това целулитът често се среща и при много слаби жени.

Моделите на Виктория Сикретс, макар и да тренират добре и да се хранят пълноценно, също страдат от целулит.

5.Може да е вследствие на определени заболявания

Преди да губим време и средства за борба с целулита, трябва да направим консултация с лекар. Не е възможно да станем по-красиви, без да решим здравословните си проблеми.

С формирането на портокаловата кожа са свързани хормонални, менструални нарушения, хипотиреоза, бъбречни заболявания и патологии на надбъбречните жлези, сърдечна недостатъчност. И това не е целият списък. Само ако се грижим за себе си ще можем да съхраним и здравето, и фигурата си.

6.Модните тенденции водят до портокалова кожа

Термобельото не може да ни избави от целулит. Едва ли ще видите някакви изменения след края на тренировка с него.

Ако производителят пише, че носенето на определени дрехи или бельо дава някакви предимства в посока корекция на телесните форми, това е маркетингов трик.

Прилепналите и тесни дрехи могат да способстват за целулит, ако се нарушава движението на кръвта и на лимфата.

Липосукцията често се рекламира като процедура, която ще ни отърве от портокаловата кожа завинаги. Всъщност това не е така. Операцията е ефективна за справяне с наднормените килограми, но няма да отстрани целулита.

7.Слънцето задълбочава проявленията на целулита

Както външните негови проявления, така и вътрешните. Ултравиолетовите лъчи форсират процесите на стареене на кожата, а това може да способства за развитие на рак на кожата.

Под въздействието на слънчевите лъчи колагеновите влакна се увреждат, поради съществуващият целулит става още по-забележим, и се появяват нови вдлъбнатини и издигания по кожата. Ето защо слънцезащитните кремове са ефективно средство за борба с целулита.

8.Диета помага в борбата с портокаловата кожа

Правилното и балансирано хранене е полезно не само за здравето, но и за красотата. Помага за задържането под контрол на трупането на килограми, които имат принос за формиране на портокалова кожа.

Това, което е по-важно в менюто да има противовъзпалителни храни. На първо място са такива със съдържание на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Такива храни намаляват възпалителните процеси в организма – една от причините за формиране на портокалова кора.

9.Упражнения за справяне с целулита

Най-ефективни са упражненията, които укрепват и тонизират мускулите в проблемната зона, сред тях са силовите, както и йога асаните.