Понякога зад красива външност може да се крие истински садист.

Красива външност, голямо семейство, престижно образование, успешна кариера – често това е просто фасада, илюзия, зад която се крие жесток човек.

Това може да бъде мъж, жена, началник, колега или приятно момче, с което сме излезли на среща. Разбира се, за никакво приятелство или за любов не може да става въпрос с такъв човек.

С какви хора е по-добре да не поддържаме връзка

1.Критик

Критиците осъждат всичко, което бихте направили за тях – всяко ваше движение и дори вдишване. Да, всичко правите неправилно. Всичко и винаги.

Трябва да правим разлика – да критикуваш не е същото като да даваш съвети.

Сценарий на поведение №1

Закъснявате с 15 минути за вечеря, без да предупреждавате за това предварително. Половинката ви се ядосва видимо и вместо да попита защо сте закъснели или какво се е случило, започва с обвиненията, че винаги закъснявате, тъй като не мислите за никого освен за себе си.

Това е идеалният критик. Обикновено такъв човек критикува всяко ваше движение. Наред с критиката, изпитвате и унижение. Колкото и да се стараете, каквото и да правите, никога не ви се получава правилно.

Сценарий №2

Закъснявате за вечеря и не предупреждавате. Половинката ви е видимо ядосана, но вместо да се нахвърли върху вас, започва да ви пита за този ваш лош навик.

Забелязва, че постоянно закъснявате. Пита ви какво се е случило? Има ли причина за това. Това е пример за това как човек се опитва да разбере източниците на неправилното поведение.

Вместо да обвинява на личностна основа, тя критикува или обвинява действието ви.

Критикът може да не ви говори грубо лично. Но се изказва оскърбително за вашите убеждения, външност, мисли. Често това е свързано с ниска самооценка и желание да държи всичко под контрол.

Вместо да ви помогне да се избавите от лошите навици, критикът ви упреква за тях и ви потиска като личност. Критикът осъжда човека, а не неговото поведение.

2.Пасивен агресор

С такъв човек ще се чувствате така, сякаш трябва да ходите на пръсти. Никога не знаете какво иска да ви каже.

Отричане на чувствате, сарказъм, съмнителни комплименти – явни показатели, че си имате работа с пасивен агресор.

Сценарий на поведение

Направили сте нещо, с което сте разстроили партньор, приятел или събеседник, но не можете да разберете каква е причината. Питате защо се сърди. Но не се надявайте да ви каже каква е причината.

Най-вероятно ще ви каже, че всичко е наред и не се ядосва. Същевременно този човек ще продължава да пази дистанция и с вида си да показва, че сте постъпили невероятно подло.

Връщате се към ситуацията и опитвате да изясните какво той или тя всъщност мислят, защо продължават да изпращат намеци, а не говорят директно.

Възможно е да загубите много часове в опит да научите да четете мислите на пасивния агресор, отново и отново да се връщате назад.

Пасивната агресия – това е завоалирано изразяване на ярост, гняв. Ако човек не може просто да говори, а използва сарказъм като защитен механизъм, изпраща неразбираеми съобщения или не изказва своите неприятни емоции директно, а прави това тихомълком – пред вас е пасивен агресор.

3.Нарцис

Нарцисът със своето поведение показва, че неговото съществуване е най-добрият подарък за Вселената. Знае всичко, най-добър е във всичко и не се срамува да ви напомня за това постоянно.

Нарцисът поставя себе си на пиедестал, от който ви гледа отвисоко. Когато сте с него, постоянно ще ви се струва, че се състезавате.

4.Каменна стена

Това е човек, който отказва да участва в разговора и споделя с вас своите чувства, когато възникнат проблеми. Постоянно отклонява директни въпроси. Заради това събеседникът започва да се чувства незначителен, недостоен за честно общуване.

5.Асоциална личност

От една страна в характера на асоциалния човек присъстват черти на социопат – агресивно и избухливо поведение, което най-често се дължи на твърде строго възпитание. Социопатите все пак могат да проявяват съчувствие.

Асоциалната личност не може, тъй като и от признаците на психопата – липса на разкаяние и емпатия, склонност да се използват други хора за собствени интереси – алчност и мнителност.