От американския изследователски център RAND твърдят, че тийнейджърите, които спят по-малко от 4 часа в денонощие по-често се държат безотговорно в интимните отношения.

Учените наблюдавали 1850 тийнейджъри в периода от 2013 до 2018 г. Към момента на началото на изследването участниците били на средна възраст от 16, а когато го напускали били на 19 години средно.

Хронично недоспиване – по-рискован сексуален живот

Хронично недоспиващите подрастващи – спели около 6,35 часа през учебните дни и около 7,8 часа през почивните с 1,6-2 пъти по-често водели рискован сексуален живот.

Под това понятие изследователите разбират интимните ласки без предпазни средства, наличие на няколко партньора, употреба на алкохол и наркотици, случайна бременност.

Учените подчертават, че тийнейджърите имат нужда от 8 часа сън на денонощие, тоест повече от възрастен човек, за който са достатъчни и 7 часа. Само 26% от подрастващите, които участвали в проекта спели средно по 8,5 часа.

Изследователите отбелязват, че умората кара тийнейджърите да вземат недобре обмислени и опасни решения, при които се повишава импулсивността на действията, а състоянието на алкохолно или наркотично опиянение е допълнение към картината. Не е изненадващо, че тези подрастващи по-често правят любов със случайни хора и не се пазят.

Недостигът на сън през почивните дни допринасял за повишаване на рискованите интимни отношения в живота на тийнейджърите с 2,2 пъти, в сравнение с тези, които се наспивали през цялата седмица.

Наспиването поне през почивните дни е възможно решение на проблема

Ако подрастващите се наспивали поне през почивните дни, то рисковете значително намалявали. Това се свързва с факта, че пълноценният сън предполага по-кратки купони и ограничаване посещението на дискотеки, където са възможни интимни контакти без предпазни средства.

В редица ситуации хроничното недоспиване може да се смята за маркер, а не за предразполагащ фактор за рисковано сексуално поведение.

Недостатъчното сън в тийнейджърска възраст обикновено се дължи на повишеното натоварване в училище – контролни, изпити, освен това трябва да се поддържат и отношения с противоположния пол. А с това са свързани немалко притеснения, тревоги, които съпътстват първите любовни трепети.