Витамините от група Д са жизнено необходими, без тях здравето на човека е изложено на сериозна опасност.

Въпреки това 80% от жителите на нашата страна страдат от недостиг на тези вещества, а тези които живеят в Далечния Север този показател е на практика 100%.

Причината е, че основният начин за постъпване на витамин Д3 – това е синтез в кожата под въздействие на ултравиолетови лъчи.

Какви са симптомите на недостиг на това важно съединение и какви заболявания могат да предизвикат?

Защо е необходим витамин Д3?

Ролята на витамин Д3, или холекалциферол, в човешкия организъм е доста съществена. Взема непосредствено участие във фосфорно-калциевия метаболизъм. А също и отговаря за усвояването на тези микроелементи в червата, а също и транспорт към местата където са необходими.

За по-активно действие на холекалциферола са необходими мазнини, затова тяхната липса в менюто води до забавяне усвояването на калций и фосфор.

Затова рядко се случва така човек да получава достатъчно количество калций от храната с мляко, извара, сирене, месо и плодове, но състоянието на косата, кожата и ноктите да не е особено добро.

При падане от височина по-ниска от собствения ръст може да се счупи кост. Всички тези симптоми са признак на недостиг на калций, който възниква при недостиг именно на витамин Д3, или холекалциферол.

Норма на витамин Д3 в кръвта

За денонощие човек трябва да получава около 600 международни единици – МЕ, холекалциферол. Това може да се направи по 3 основни начина – с храната, синтез в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи и с лекарства.

Най-оптимален е вторият вариант, тъй като от храната може да се усвои само 10% от дневната норма, което несъмнено не е недостатъчно.

За определяне нивата на витамина в организма е достатъчно да се направи изследване. Но е важно съдържанието само на активния метаболит, който се нарича 25-хидроксихолекциферол.

Това изследване се прави с кръв от вената, резултатите не се повлияват от хранене или течности, време от денонощието и прочие показатели.

След получаване на резултата може да се оцени какви са нивата на витамина:

  • По-малко от 10 нанограма/мл кръв – изразен дефицит, налага се незабавно вземане на мерки;
  • От 10 до 30 нанограма/мл – недостиг, който може да се прояви със симптоми на различни заболявания;
  • От 30 до 100 нанограма – норма, като оптимално е попадането в диапазона от 60 до 80 нг/мл
  • От 100 и нагоре – предозиране, налага се спиране на препарата, ако човек приема витамин Д3 под формата на лекарство;

Симптоми, сигнализиращи за дефицит на витамин Д3

Симптомите при дефицит на холекалциферол се проявяват обикновено постепенно.

Много дълго се маскират като различни заболявания, които самият човек не смята за опасни.

В резултат може да стигне до лекар, когато нивата на този витамин се понижат до нива, които свидетелстват за сериозен дефицит.

Всичко започва със силна умора, намаляване на силите, непоносимост на физически натоварвания.

На човек му става трудно да работи, тъй като паметта отслабва, способността за възприемане на нова информация и изпълнение на математически действия.

Също недостигът на витамин Д3 води до нарушения на съня, като човек може да изпитва трудности със заспиването.

Болести, до които може да доведе недостигът на витамин Д3

При всяка травма, съпровождаща се с нарушение на целостта на костите, е необходим контрол на нивата на активния метаболит на витамин Д.