Рецидивиращ бронхит - предразполагащи фактори, симптоми и лечение
Здравна Енциклопедия

Рецидивиращ бронхит е често повтарящо се, 3 и повече пъти в годината, и продължително протичащо възпаление на лигавицата на бронхите.

Това състояние се съпровожда с повишаване на температурата до субфебрилни стойности, влажна кашлица, общо неразположение, а понякога и бронхоспазъм.

На фона на тези нарушения в структурата на бронхите все още не възникват необратими изменения.

Но при липсата на терапията заболяването се трансформира в хроничен бронхит и води до развитие на структурни увреждания на бронхиалните стени.

Според наблюдения на специалисти най-често рецидивиращ бронхит се развива при деца – обикновено в предучилищна възраст. Открива се на деца на 4-6 години и обикновено дебютира на възраст 2-3 години.

По данни на статистиката честотата на това заболяване при деца, страдащи от патологии на дихателната система, заема второ място – след бронхиална астма и алергичен бронхит.

Честотата на възникване на рецидивиращ бронхит се понижава с достигане на пубертета. При липса на лечение в зряла възраст болестта вече протича като рецидивиращ бронхит, който се съпровожда с необратими изменения в структурата на бронхиалните стени и се характеризира с периодични обостряния.

Защо възниква това заболяване? Какви фактори предразполагат към развитието на рецидивиращ бронхит? С какви симптоми се проявява? Какви методи за диагностика и лечение се прилагат?

Причини

Предразположеност към развитие на рецидивиращ бронхит възниква при заболеваемост от следните заболявания:

 • Честите бронхити на фона на остри вирусни инфекции, парагрип, грип, респираторно-синцитиална, микоплазмена, риновирусна, хламидийна или бактериална инфекция;
 • Прекарана туберкулоза, коклюш, пневмония;

Най-голяма вероятност от развитие на разглежданата в тази статия форма на заболяването се наблюдава сред често боледуващи деца.

Предполага се, че сред причините за развитие на рецидивиращ бронхит са способни следните фактори:

 • Възраст – при деца и предучилищна възраст структурите на бронхите и състоянието на имунната система все още остават незрели, по-склонни са към алергични процеси и чести хронични патологии на лимфната тъкан;
 • Наличие на хронични огнища на възпаление в дихателните органи;
 • Предизвикващи заразяване хронични огнища на инфекции;
 • Перинатални патологии;
 • Аномалии на конституцията;
 • Чужди тела в дихателните пътища;
 • Аспирационен синдром;
 • Муковисцидоза;
 • Хиповитаминоза;
 • Хипотрофия;
 • Рахит;

Симптоми

Обострянията на рецидивиращ бронхит обикновено са по 3-4 пъти годишно и с продължителност около 2-3 седмици. Най-често възникват на фона на остри вирусни инфекции, и проявлението на симптомите е по-слабо, отколкото при остър бронхит.

Заради обостряне на рецидивиращ бронхит при болния възниква субфебрилна треска – 37-37.5 градуса, запушен нос, болка и зачервяване на гърлото, и в някои случаи главоболие. Продължителността на треската обикновено е не повече от 2-4 дни.

След 3-6 дни на фона на характерни за остри вирусни инфекции симптоми се появява кашлица.

Първоначално е суха и болезнена, а след известно време става влажна и груба. Понякога е на пристъпи и се съпровожда с отделяне на храчки от слузест и слузесто-гноен характер. Постепенно става доминиращ симптом и може да се предизвика от физическа активност.

Лечение

Лечението на рецидивиращ бронхит може да се извършва с амбулаторни условия.

По време на рецидива на болния се препоръчва да спазва покой и да се придържа към постелен режим, да приема достатъчен обем течности.

В помещението трябва да се прави мокро почистване и да се спазва оптимален температурен режим от около 18-20 градуса и влажност 60%.

Изписват се средства, които подпомагат отделянето на храчките - муколитици.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 130

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg