Какво представляват витамините

Витамините са важни вещества, необходими за поддържане на добро здравословно състояние и за правилно функциониране на всички системи на човешкия организъм. Заедно с основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати, набавянето им в достатъчно количество способства за поддържане на умствена и физическа активност и съпротивляемост към различни заболявания.

Роля на витамините в човешкия живот

Основни източници на витамини са плодове и зеленчуци. Най-много полезни вещества от натурален произход се съдържат в културите, които се отглеждат през лятото и в началото на есента. За укрепване на здравето също помага и дългият ден. През зимата възможностите за постъпване на витамини са значително по-малки и затова е препоръчителен прием под формата на хранителни добавки.

Витамините се делят на 2 типа – водоразтворими и мастноразтворими. Сред водоразтворимите се отнасят нутриентите от група В, витамини Р и С, към мастноразтворимите – А, К, D. Мастноразтворимите могат да се усвояват само в присъствие на достатъчно мазнини в организма. Затова не трябва да се опитваме напълно да изключим мазнините от храненето. Усвояването на определени полезни вещества е възможно да се възпрепятства от вредни навици. Например, тютюнопушенето възпрепятства от достатъчно усвояване на витамин С.

Потребността на човека от полезни вещества е обусловена от начина на живот, възраст, интензивност на физическите натоварвания. За малките деца се препоръчва прием на 30-45 мг витамин С ежедневно, за тийнейджърите дозата нараства до 60 мг, а за възрастни – до 75-90 мг. При еднообразно хранене в организма не постъпва достатъчно количество полезни вещества, затова възниква хиповитаминоза или авитаминоза. Последното състояние е рядко срещано, било е разпространено във времената на масов глад.

Недостиг на витамини – отслабване на имунитета и влошаване на здравето

Хиповитаминоза е състояние, което възниква при недостиг на един или друг витамин в организма, в резултат на което имунитетът отслабва и се развиват различни заболявания. Възможно е да се предизвика от неправилно хранене, в резултат на което не се набавят много от полезни вещества. Възникват нарушения във функцията на стомашно-чревния тракт, които възпрепятстват усвояването на витамина. За да се предпазите от подобен сценарий, може да опитате храните на Saturo.bg, които са богати на най-нужните витамини.

Дефицит на витамини възниква и при строги диети, при които напълно се преустановя яденето на храни, които съдържат този витамини. В такъв случай на помощ напитката със съдържание 26 витамина, която може да помогне за справяне с възникналия недостиг.

Отслабването на имунитета и влошаване функционирането на някои системи се дължи на недостиг на важни вещества като витамин А, от група В, С, D и много други. Недостигът на витамин А се проявява на първо място с влошаване на зрението. Кожата става суха, ноктите започват да се напукват. Влошава се имунитетът и нараства риска от заболявания на дихателната система и на стомашно-чревния тракт.

Едни от най-важните са витамините от група В. Недостигът може да стане причина за влошаване на физическото състояние и развитие на сериозни заболявания. Например, при недостиг на витамин В2 се влошава зрението, недоимъкът на витамин В6 предизвиква раздразнителност, сънливост, отслабване на умствената активност.

Профилактика на дефицит на витамини през зимата

Студовете винаги се отразяват неблагоприятно на човешкото здраве и най-добрият начин за профилактика на недостиг на витамини през студения и мрачен сезон е приемът на хранителни добавки. Така е най-удобно, тъй като няма да се налага да изяждаме с килограми от определени храни, за да си набавим необходимата доза.