Мравучкане в областта на пръстите, което постепенно се сменя с изтръпване, разпространяващо се към стъпалото.

Подобен дискомфорт, болки в краката и подобни допълнителни симптоми се свързват с проблеми в гърба, остеохондроза, прекарани травми в миналото.

При много хора подобни симптоми се предизвикват от периферна невропатия. Това е състояние, което може да се предизвика от дискова херния, захарен диабет, съдови увреждания и алкохолизъм.

Понякога причините за подобно състояние не са изяснени, но болния имат нужда от помощ.

Периферна невропатия - от какво се предизвиква 

Дискова херния и развитие на невропатия

Болките в краката, мравучкането и изтръпването на крайниците се развива, тъй като се образува дискова херния. Това издуване се получава, заради прекомерния натиск върху диска.

Формиралата се херния може да раздразни или да притисне нервният ствол, който излиза от съответния сегмент на гръбнака, като формира болка и неприятни усещания.

При преглед невинаги се подозира херния, често се препоръчват консервативни мероприятия:

  • Прием на медикаменти;
  • Физиотерапия;
  • Упражнения за укрепване на мускулите на гърба;

Ако хернията продължи да притиска нервния ствол, като увеличи размерите си, състоянието само се влошава.

Изтръпването може да стане постоянно, като се разпространява на все по-големи територии. Болката в гърба и краката се усилва в гърба и краката, нарушава се подвижността.

Периферната невропатия е състояние, което се развива, когато периферната нервна система – мрежа от нервни влакна, която предава информация от главния и гръбначния мозък, е сериозно увредена.

В случаите на дискова херния, която постоянно притиска и прогресивно уврежда нервите, радикално решение може да е само операция. Но това не е единствената причина за увреждане на нервите.

Изтръпване, мравучкане в краката – до колко е сериозно това?

Появата на болки в краката, а също и мравучкането по хода на нерва, изтръпване на част от крайниците – това са сериозни симптоми.

Тази симптоматика не означава, че е необходима задължително операция, за да се избегне парализа. Но подобни проявления изискват сериозно отношение.  

Причините за периферна невропатия, освен анатомични дефекти в областта на гръбначния стълб, могат да бъдат различни.

Изтръпване, мравучкане и дискомфорт в краката често възниква при метаболитни и ендокринни патологии, нарушения на периферното кръвообращение.

Всичко това може да доведе до сериозно увреждане на нервите, които осигуряват чувствителността на краката. Затова при поява на неприятно мравучкане или изтръпване, трябва да се търси лекарска помощ.

Използват се много методи, сред които пълни прегледи и изследвания на кръвта, ЯМР, биопсия на нервите и тестове за скоростта на нервната проводимост. Така се определя причината за периферна невропатия.

Захарен диабет – механизми за увреждане на нервите

От 60 до 70% от хората със захарен диабет страдат от диабетна невропатия – група нервни разстройства, предизвикващи периодично мравучкане или силно изтръпване в дланите и стъпалата.

Продължително повишените нива на кръвна захар означава недостатъчно добре контролиран диабет. 

При постоянно високите нива кръвна захар се увеличава риска от сериозно увреждане на нервните влакна, които предизвикват диабетна невропатия.

Високите концентрации на глюкоза в кръвта водят до нарушение на предаване на нервните импулси по влакната. Увреждат се капилярите, които снабдяват нервната тъкан с кислород и с хранителни вещества.

Ако причина за невропатия е диабет, се лекува с по-пълноценен контрол на основното заболяване.

Промяна на хранителния режим и на начина на живот, както и повишаването на физическата активност, са обичайните методи на лечение на диабет.

Успешното лечение на диабет може да забави или да спре увреждането на нервите на краката. Но не може да отстрани вредата, която вече е нанесена от липсата на контрол на нивата на кръвна захар.

Химиотерапия – болка и изтръпване като усложнения

Основното действие е насочено към потискане на активността на раковите клетки, но също се увреждат и нервите, което може да се развие невропатия.

При 30 до 40% от болните от рак, които са на химиотерапия, преминават през химиоиндуцирана периферна невропатия.

Някои е възможно да изпитат характерна симптоматика като изтръпване мравучкане веднага след първата доза химиотерапия.

Този тип невропатия се лекува с няколко препарата, които помагат за отстраняване на част от симптомите.