Учени от Университета на Пенсилвания установиха, че сънната апнея се лекува с отслабване, а причина за това е намаляване на размерите на езика.

В изследването участвали 67 души със синдром на обструктивна сънна апнея с различна степен на тежест и индекс на телесната маса повече от 30.

Намаляването на езика предотвратява сънна апнея

При спазването на диета или вследствие на хирургична интервенция те свалят почти 10% от теглото си за 6 месеца.

Учените изследвали тъканите на фаринкса с помощта на ЯМР преди и след отслабването.

Оказва се, че показателите на сънна апнея при участниците в изследването средно се подобрили с 31%. Ключов фактор е намаляване на обема на мастната тъкан.

Загубата на килограми води до намаляване на латералния клиновиден мускул, участващ при дъвченето, и мускулите, формиращи страничните стени на фаринкса.

Всички тези промени, довели до отслабване на проявленията на сънна апнея, но не в такава степен, както намаляване на обема на езика.

Учените отбелязват, че освен доказаната полза на отслабването за лечение на обструктивна сънна апнея, получените данни също сочат, че значение имат и размерите на езика при това заболяване.

Това наистина показва, че при хората с нормално телесно тегло, но с големи езици, съдържащи голямо количество мазнини, апнея се развива значително по-често.

Как езикът може да бъде намален без операция

Възможно е това да даде възможност за разработване на принципно нов метод за лечение на сънна апнея – чрез намаляване на езика.

Засега не е ясно по какъв начин може да се постигне намаляване на обема на езика консервативно. Факт е, че отслабването на тялото невинаги нормализира неговите размери и съответно развитието на сънна апнея не се повлиява благоприятно.

В такъв случай следва да се разработи оперативен метод, чрез който езикът да бъде намален по начин, че да може да се предотврати сънна апнея.

Предвид факта, че изследването е от съвсем скоро, ще изминат поне няколко години, докато хирургията предложи ефективно и безопасно решение на проблема с прекалено големия език.