Сред най-големите страхове на бременните жени е „неправилната“ или извънматочна бременност, тъй като първоначално това състояние изобщо не се проявява. Защо възниква „неправилната“ бременност и как да я предотвратите? На тези въпроси на „Lechenie.bg“ отговарят гинеколози.

Рисковано място – маточните тръби

Нормално бременността се развива в маточната кухина, където намира „пристанище“ оплодената яйцеклетка. Но понякога се случва така, че зиготата „засяда“ в маточните тръби и не успява да достигне матката, където да продължи своето развитие.

Прикрепването на ембриона извън утробата може да предизвика много проблеми на жените, включително и да я лиши от възможност да стане майка. В повечето от случаите на извънматочна бременност яйцеклетката се задържа в една от маточните тръби.

Понякога, но много рядко, бременността се развива в коремната кухина или в яйчника. Всички тези варианти излагат на голям риск жената. Бременността извън матката може да прогресира само до определен срок и през цялото това време, тя изменя тъканите около себе си, което в крайна сметка може да доведе до разкъсване на тръбата и обилно кръвотечение в коремната кухина, което може да бъде опасно за живота.

При кого възниква извънматочна бременност?

Гинеколозите отбелязват, че случаите на „неправилна“ бременност са немного често явление при здрави жени, но твърде разпространено при тези, което са прекарали възпаления на маточните придатъци или имат хронични заболявания.

Срастванията възпрепятстват оплодената яйцеклетка да се придвижва към матката. И ако ембрионът не достигне до утробата за 3 дни, толкова е неговият запас от хранителни вещества, възниква извънматочна бременност.

Младите и активните – в рисковата група за извънматочна бременност

Способността на маточните тръби да се съкращават може да бъде нарушена също и поради техните анатомични особености – ако например са дълги и извити. В този случай на яйцеклетката не ѝ достига време да се добере до матката.

Според гинеколози, тъй като традиционно много от пациентките с възпаления са млади девойки, водещи активен полов живот и сменящи партньорите си, извънматочната бременност при тях е по-вероятна.

Впрочем, това е условно разделение – с годините се натрупват хронични заболявания, където също водят до повишаването на риска. Лекарите смятат, че наличието на вътрематочна спирала за контрацепция води до увеличаването на вероятността от развитие на извънматочна бременност.

Най-малък риск от това състояние съществува при ин витро оплождане, тъй като при тази процедура ембрионът вече се въвежда в маточната кухина. И това ще бъде със сигурност маточна бременност.

Как да не се допуска извънматочна бременност?

Жените и особено по-младите, които все още нямат деца, следва по-внимателно да се отнасят към възпаленията и да не се самолекуват.

Само пълният курс, който се състои от няколко етапа, включващи антибитична терапия и рехабилитация, състояща се в лечение в санаториум, дава надежда, че проходимостта на маточните тръби няма да бъде нарушена.

Освен това при такива случаи жените трябва да бъдат внимателни и да наблюдават за всякакви възможни признаци на рецидивиране на възпаленията.

Следва да бъдат внимателни към менструалния цикъл. „Пропускането“ на бременността е много лесно, ако цикълът е нередовен.

Днес, когато повечето жени са обзети от грижите бързо да се приведат във форма за вече стартиралия летен сезон, менструациите им стават обикновено нередовни.

Гинеколозите препоръчват доколкото е възможно бременността да се планира като са тази цел при интимен контакт се използват предпазни средства.