Новороденото изглежда толкова крехко и безпомощно, че изглежда, че не е в състояние да преживее без постоянната грижа на своята майка и без вниманието на родителите си. Но все пак мъдрата майка природа е предвидила за всяко бебе вродени защитни рефлекси.

С развитието на цивилизацията те да са престанали да бъдат важен фактор за оцеляването, но познаването на някои от тях се оказва много полезно за родителите.

Ура-ура – сега ще бъда нахранен!

• Рефлекс на търсенето /откривателски или Кусмаул/ . Вероятно един от най-известните – когато погалите бузата, то веднага отваря уста и се опитва да търси храна, устните му се разтварят и завърта главата си към дразнителя.

• Сукателен рефлекс – само трябва да въведете в устата на бебето своя показалец и то автоматично ще започне да го суче, надявайки се по този начин да удовлетвори своя глад.

Познаването на тези рефлекси значително облекчава кърменето на бебето. Освен това можете да прилагате още няколко прости манипулации:

• Ако слабо натиснете средната област на горната устна, бебето ще отвори уста и ще се опита да си наклони главата. Лекото притискане в средата на долната устна води до отпускането на челюстта и до наклоняването на главата на детето.

• Ако леко притиснете дланта на бебето, то също ще си отвори устата – рефлекс на Бабкин.

Тези рефлекси започват да се загубват приблизително към 3-ти 4-ти месец от живота на детето. Но някои продължават да съществуват до около 7-мия месец, което не се разглежда като нарушение или патология.

Ще те хвана по-силно

• Рефлекс на улавянето или палмарен – при поставяне в дланта на бебето на някакъв предмет или ако човек в зряла възраст сложи своя пръст в дланта му, то със сила го улавя с пръсти. Захватът понякога е толкова силен, че детето може да се повдигне – Робинзонов рефлекс.

Престава да се проявява към 3-ти 4-ти месец от живота на бебето. При проявление на този рефлекс в по-късна възраст е необходима консултация с лекуващия лекар.

• Подобен рефлекс, медицинското му название е плантарен, на улавяне може да възникне и на долните крайници, достатъчно е да погалите стъпалата му и то свива пръстите на крачетата си сякаш иска да хване вашия пръст.

Аз не се треса, а се боя

Рефлексът на стряскането /Моро/. Бебето в първите дни от своя живот може да „изкаже“ своето безпокойство не само с глас, но и с непроизволни жестове.

Ако то чува плашещ го силен звук или усеща загуба на опора – например неговите родители са повдигнали таза и краката му над леглото, то сякаш да се опита да се хване за нещо, като разперва ръцете си широко настрани и свива пръстите си, краката му също заемат подобно положение.

Този рефлекс може да бъде задействан до към 4-ти, 5-ти месец, отделни негови елементи или по-скоро движения могат да се наблюдават и по-късно.

Полезно е също така да сте запознати и с по-малко известните рефлекси, изчезващи в първите 90 дни от живота на детето:

• Поставено по корем, то рефлекторно ще се опита да повдигне главата си, а ако в това състояние бъде оказан лек натиск върху долната част на крака му, то ще започне да пълзи.

• При попадане на струи въздух или вода в носа, бебето автоматично задържа дъха си.