Влагалищна миризма има при всяка жена, която може да се променя до известна степен в периода на менструалния цикъл, като става повече или по-малко изразена. Нейното наличие се смята за нормално и само по себе си е проблем.

Но ако жената забележи, че обичайната ѝ миризма силно се е променила и е станала неприятна, то най-вероятно това е симптом на медицински проблем. Как да се избавите от неприятната миризма от влагалището? Като за начало да изясним причината за нея?

Чести причини за неприятна миризма от влагалището

Ако сте забелязали, че влагалищната миризма при вас е станала неприятна, не се надявайте, че ще отмине от само себе си. Появата на този проблем е симптом, че влагалищната микрофлора е нарушена. В повечето случаи причината е вагинална инфекция.

Най-често това се случва при някое от следните заболявания:

• Кандидоза /млечница/ - гъбичките кандида присъстват в нормалната влагалищна микрофлора и обикновено изобщо не се проявяват. Но под действието на неблагоприятните фактори те започват да се размножават, предизвиквайки обилни бели течения, наподобяващи като консистенция извара, с кисела миризма.

• Гарднерелоза /влагалищна дисбактериоза/ - бактерията гарднерела също обитава вагиналната микрофлора на всяка жена. Но нейното неконтролируемо размножаване се съпровожда с остра рибна миризма от влагалището.

• Колпит – възпаление на вагиналната лигавица. Причина за заболяването могат да бъдат както инфекции на влагалището, така и условно патогенната флора. Колпитът се съпровожда с вагинални течения с миризма, сърбеж, зачервяване на лигавицата. Видът на теченията и особеностите на миризмата зависят от причинителя и от състоянието на имунитета.

• Заболявания, предаващи се по полов път – гонорея, хламидиоза, трихомониаза. Един от симптомите е неприятната влагалищна миризма.

• Недостатъчно добра хигиена – без ежедневни хигиенни процедури и смяна на долното бельо много скоро се появява неприятна влагалищна миризма. Ако не се действа бързо, влагалищната микрофлора ще се наруши, и тогава справянето с неприятната миризма с обикновено подмиване няма да се получи.

Как да се избавите от неприятната влагалищна миризма?

Интимните сапуни и дезодоранти могат временно да замаскират проблема. Но не повлияват на причината за промяната на влагалищната миризма и дори могат да доведат до задълбочаване на проблема.

Справянето с вагиналните секрети с миризма самостоятелно е невъзможно. При такива ситуации е необходима помощ от лекар-гинеколог. Той ще назначи изследвания, които точно ще покажат причината за появата на неприятната миризма от влагалището, и ще подбере правилното лечение.

Това може да бъде прием на антибиотици, противогъбични препарати, използване на локални средства за възстановяване на влагалищната микрофлора, медикаменти за укрепване на имунитета.

С преминаването на курса на лечение вие ще можете да се избавите от неприятната миризма и да предотвратите развитието на по-сериозни заболявания на половата система.

Важно!

Киселата миризма от влагалището може да бъде вариант на нормата. Самолечението в този случай не е нужно.

Без своевременна диагностика и лечение на инфекциите на влагалището заболяването, ще премине в хронична форма, затова не губете време в опити да се самоизлекувате.

Как да предотвратите появата на влагалищна миризма?

Начините за профилактика на този проблем са елементарни:

• Лична хигиена – ежедневни подмивания с топла и чиста вода и смяна на долното бельо, своевременна смяна на превръзките. Ежедневни хигиенни превръзка – когато нямате достъп до баня;

• Колкото се може по-рядко използване на интимна козметика – спрейове, сапуни, лосиони;

• Безопасен секс;

• Осигуряване на нормален приток на въздух към половите органи;