Настъпващите зимни месеци носят със себе си не само празниците, ваканциите и почивките, но и страшно много студ. Той може да се окаже изключително неприятен за много от нас, въпреки че други чакат с нетърпение първия сняг и времето, което идва с него, за да могат да се свият на топличко в леглото с много храна и някое интересно предаване.

И все пак страшният студ може, и най-вероятно ще окаже някакво влияние върху тялото ни, дори и то да е, на пръв поглед, дори незабележимо. За да предотвратим неприятните последствия, свързани с отвратителното усещане за студ, измръзването на ръцете и дори, в някои случаи, изтръпването на крайниците, можем да се възползваме от храната, която ежедневно приемаме, и по-скоро, да извършим някои промени, свързани с начина ни хранене, които ще ни помогнат в борбата с ефектите, които студът ни оказва.

1. Пилешка супа

Не е никак изненадващо, че пилешката супа е в списъка на храните, които ще ни сгреят отвътре и отвън. Пилешката супа, и супата като цяло, е ястие, което се сервира топло, а понякога и дори горещо – в зависимост от вкуса на човека.

Тя загрява целия организъм и засилва чувствително метаболизма, а пилешкото месо, както всички знаем, е невероятен и изключително полезен източник на белтъчини. Неслучайно болните хора ядат супи – те подсилват и загряват организма и подпомагат имунната система.

С добавен чесън към нея, със сигурност и ще ви предпази от потенциално заразяване и разболяване с типичния за всяка зима, неприятен грип.

2. Лазаня по градинарски

Подготвена по подходящ начин, горещата лазаня по градинарски може да донесе изключително много здравословни ползи на организма ви. Освен страшно вкусна, тя е и страхотен източник на важни нутриенти, които задължително трябва да присъстват във всекидневното ви меню.

Използвайте повече зеленчуци – те са нискокалорични и освен, че ще направят ястието доста по-здравословно, ще ви спомогнат и за поддържането на хубава фигура.

Използвайте нискомаслено сирене, за да намалите мазнините, като например рикота и овкусете с любимите си пикантни подправки. Всеизвестно е, че пикантното загрява гърлото и е способно да убие множество микроби, като същевременно засилва метаболизма и подпомага отслабването, което е добре дошло за много жени, които се борят с излишните килограми.

А борбата с излишните килограми в студеното време може да бъде нещо отчайващо – зимните месеци предполагат заседяване и застояване на едно място, тоест по-малко физическа активност и увеличаване на апетита, което може да ви изиграе лоша шега.

3. Ядки

Шепа ядки на ден може да направи чудеса с организма ви, а в студеното време буквално да ви спаси от замръзване.

Най-силно препоръчвани в подобни случаи са бадемите – те, както повечето, дори може би и всички ядки, не са никак нискокалорични, затова и внимавайте да не прекалявате с тях редовно. Освен това се храносмилат и обработват от стомаха по-трудно от много други храни, затова не ги смесвайте с други ястия.

Най-добре ги хапнете като следобедна закуска и се наслаждавайте на ефекта, който оказват на тялото ви. Те са източник на полезни мазнини, които ще подобрят обмяната на веществата и поради високата си калоричност, ще ви осигурят страхотен прилив на енергия, а следователно и на топлина.