С диагнозата лабилен захарен диабет се сблъскват всеки 3-ма души от 1000, които са със захарен диабет тип 1. Вероятността жените да се сблъскат с това състояние е по-голяма, отколкото при мъжете. Разпознаването на проблема невинаги е лесно.

Захарен диабет е хронична болест, разпространението на която расте с всеки изминал ден. Най-разпространените видове на болестта това са захарен диабет тип 1 и 2.

При тип 1, който най-често се развива в детска или в млада възраст, е възможно да се развие състояние, съпровождащо се с чести екстремни колебания на нивата на кръвната захар.

Това състояние се нарича още лабилен захарен диабет.

Каква е опасността от това състояние

Патологията може да е много опасна, тъй като се състои в рязко понижаване на нивата на кръвната захар, което води до хипогликемия, която се съпровожда с промяна на съзнанието, влошаване на общото състояние и развитие на хипогликемична кома.

Също е възможно развитие на рязко повишаване на кръвната захар – хипергликемия, кетоацидоза.

Кетоацидоза – това е поява на кетонови тела, които се формират в голямо количество, когато в условията на недостиг на инсулин глюкозата не може да се трансформира в енергия и се отключва процес по разпад на собствени мазнини и белтъци на организма.

Заради постоянното натрупване на кетонови тела започва възникването на следните симптоми:

  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Болки в корема;
  • Дихателни нарушения;
  • Проблеми със съзнанието в различна степен на тежест;
  • Поява на характерна миризма на ацетон.

Тези състояния съществено влошават качеството на живот и изискват спешна помощ.

Кога се проявява лабилен диабет

Такива състояния е възможно да се развият при неправилно лечение, например, повишено или недостатъчно поставяне на дози инсулин, недостатъчен контрол на нивото на глюкозата, неправилен начин на живот.

Лабилното състояние на захарния диабет често възниква при психоемоционален стрес, продължителна депресия, прием на някои препарати и също заради възникване на проблеми със стомашно-чревния тракт.

При продължително протичащ захарен диабет може да се развие полиневропатия, характеризираща се с увреждане на нервните клетки на стомашно-чревния тракт, което съществено затруднява подбора на необходимите дози инсулин във връзка с нарушаване на евакуацията на храна от стомаха.

В такъв случай ситуацията не трябва да се оставя на самотек, тъй като последствията могат да са опасни за състоянието на човек.

Всякакви изменения в състоянието ни трябва да се обсъждат с лекуващия лекар-ендокринолог.

Необходимо е време за корекция на тези състояния, да се открие причината за колебанията в нивата на кръвната захар.

Какви са начините за справяне с лабилността на диабета

За лечението несъмнено може да помогне честият мониторинг (контрол) на нивата на кръвната захар през деня, правилно хранене с отчитане на приеманите въглехидрати. Задължително да се държат под ръка бързи въглехидрати.

Най-подходящи продукти за бързо попълване на нивата на глюкоза са следните – 3-5 чаени лъжички захар или 1,5-2 супени лъжички мед или компот, 100-200 мл плодов сок или други съдържащи захар напитки.

Винаги е необходимо да се носи инсулин, не е препоръчително да се пропускат основни хранения. Да не се забравя за сън, не по-малко от 7 часа.

Важно е да се обръща внимание, че високото ниво на стрес в ежедневието влияе на компенсацията на въглехидратния метаболизъм, затова е важно да не се забравя за отдиха.

Колкото по-добра е компенсацията на глюкоза, толкова по-малка е вероятността от развитие на лабилно протичане и усложнения на захарен диабет. Затова никаква самонадеяност – спазване на прости правила за профилактика и обръщане към лекуващия лекар-ендокринолог помагат за задържане на ситуацията под контрол и да не се допуска развитие на усложнения.

Ако почувстваме, че напрежението в ежедневието е станало твърде много, то можем да си вземем няколко дни отпуск, за да сменим обстановката. Помага напускането на населеното място, в което прекарваме ежедневието си.

В планината или на морето, макар и навсякъде сега да е нулев сезон, новото около нас ще ни помогне да намалим напрежението, което ще се отрази благоприятно и на нивата на кръвната захар.