Невродермит - същност

Невродермит започва със сърбеж на определено място по кожата, но почесването може да направи усещането още по-силно изразено.

Човек може просто да има навик да се почесва. Този цикъл на хроничен сърбеж и почесване след това е възможно да измени външната повърхност на кожата, като тя става дебела и груба.

Невродермитът е наричан също хроничен симплекс лишей, и не е сериозен, но преустановяване на цикъла сърбеж, чесане и след това отново, е истинско предизвикателство.

Успешното лечение зависи от идентифициране и премахване на факторите, които утежняват състоянието на кожата.

В повечето случаи за тази цел се използват кремове и мехлеми, отпускани без рецепта и с тях се постигане успокояване на кожата и частично овладяване на сърбежа.

Какви са симптомите

• Сърбеж на определено място на кожата;
• Груба или люспеста текстура на засегнатото място на кожата;
• Жилава и издигната над околната кожа повърхност, която е зачервена или по-тъмна от останалата.

Основният симптом на състоянието е сърбеж по кожата, който най-често произхожда от петно, локализирано по шията, китката, предмишницата, бедрото или глезена.

Понякога характерната лезия се появява в гениталната област като например скротума или вулвата.

Сърбежът, който понякога е много силен, при повечето хора е пароксизмален.

Консултирайте се личния си лекар, ако забележите, че многократно се чешете на едно и също място по кожата.

Сърбежът не ви позволява да се съсредоточите върху ежедневните ви дейности. Кожата ви стане болезнена или изглежда инфектирана.

Какви са причините

Точната причина за възникване на заболяването не е известна. Понякога характерната лезия се появява в резултат триене или дразнене на кожата, като тесни дрехи или ухапване от насекомо.

Когато човек търка или дразни засегната кожа, той получава сърбеж. И колкото повече се чеше, толкова повече го сърби.

В някои случаи невродермит се свързва с други кожни заболявания като суха кожа, екзема, псориазис. Стресът и безпокойството също могат да предизвикат сърбеж.

Някои фактори обуславят развитието на кожното заболяване:

• Пол и възраст – жените са много по-предразположени от мъжете. Най-често биват засегнати хора във възрастовата група 30-50-годишна възраст.

• Други заболявания на кожата – хората с лична или фамилна анамнеза на екзема, псориазис или други подобни клинични състояния, са изложени по-висок риск от развитие и на това кожно заболяване.

• Тревожни разстройства – тревожността и стресът могат да предизвикат сърбеж, който да обуслови възникването на заболяването.

Какви са усложненията

Постоянното чесане може да доведе до бактериална инфекция на кожата и постоянни белези или промени в цвета на кожата.

Постоянната необходимост от това човек да се почеше, може да наруши съня му.

Лечение на невродермит

За да облекчите сърбежа и дразненето на кожата, можете да направите следното:

• Опитайте първоначално с медикаменти, отпускани без рецепта – прилагайте крем или лосион против сърбеж върху засегната зона. Крем, съдържащ хордитозон и който е без рецепта, може временно да облекчи сърбежа.

Оралният антихистамин дифенхидрамин може да бъде полезен при много силен сърбеж.

• Покрийте засегнатата област – превръзките могат да помогнат за предпазването на кожата и предотвратяването на надраскването ѝ. Това е особено полезно, ако се чешете по време на сън.

Поддържайте ноктите си чисти и ги изрязвайте редовно – късите нокти ще увредят по-малко при кожата при чесане, особено ако сте склонни да се чешете по време на сън.