Неврологичните заболявания в структурата на заболеваемостта на населението в средна и напреднала възраст са сред най-разпространените.

Често първите тревожни симптоми - болка, дискомфорт, изтръпване на части от тялото, възникват още в млада възраст.

Но много хора просто не обръщат внимание на тях, поради което възпалението или дистрофичните процеси възприемат хронично протичане.

Измененията в тъканите прогресират, формират се необратими дегенеративни промени.

Само на фона на изразена болка, нарушения на двигателната функция, неразположение, пациентите се решават да отидат на лекар.

Но тогава процесът е вече много напреднал и са налице затруднения с ефективността на терапията.

Неврологични заболявания – проблеми на лекари и пациенти

Често неврологичните болести не възникват от нищото, много от тях първоначално сигнализират, макар и с минимални тревожни симптоми.

Ако навреме не се забележи тяхното възникване и не се потърси лекарска помощ за разработване на профилактично лечение, е възможно да се развие усложнено и хронично прогресиращо заболяване.

Така например, при остеохондроза в начален стадий може много по-ефективно да се помогне на пациента.

Да не се допуснат усложнения с остри болки и ограничаване на подвижността, вследствие прищипване на нервни коренчета, проблеми с дисковете и телата на прешлените.

Важно е също да се използват специфични препарати, насочени към лечение именно на тези неврологични заболявания.

Например, на фона на мигрена стандартните обезболяващи средства не са със изразена ефективност, докато специалните медикаменти облекчават пристъпите в самото начало.

Но е важно лечението да се подбере от лекар невролог, който след пълни изследвания и прегледи поставя правилна диагноза и назначава пълноценна терапия.

Това е свързано с факта, че сходни симптоми могат да имат не само неврологичните заболявания, но и дефицитните състояния, патологии на вътрешните органи, съдови разстройства и дори и диабет.

Причини за възпаления, дегенеративни изменения, разстройства

Неврологичните патологии имат различни причини, и невинаги в тяхната основа стои възпаление, макар и такова често да усложнява протичането на много състояния.

Някои заболявания са с наследствен характер или се дължат на предразположение.

Възможно е да са в резултат на травми или инфекции, които водят до възпаление, увреждане на тъканите и на нервните влакна.

Често причина за патологии на нервната система са физически или емоционален стрес, хранителни разстройства и вредни навици, неблагоприятни екологични фактори и проблеми със съня и режима.

Част от проблема може да е с професионален характер, в резултат на чести травми, вдигане на тежести, действия на вибрации, натиск, заемане на принудителни пози.

Невролозите най-често се сблъскват с патологии като усложнения на остеохондроза с хернии и протрузии на дисковете, формиране на остеофити, които водят до раздразнение, възпаление на нервните коренчета и болки.

Също се формират радикулити – възпаление на нервните стволове, радикулопатии или полиневрити.

Невролозите откриват последствия на атеросклероза с проблеми на мозъчното кръвообращение и формиране на исхемични атаки, проявления на невроциркулаторна дистония.

Изтръпването като неврологичен симптом

Към невролог най-често се обръщат хора с оплаквания за изтръпване в областта на краката или ръцете, които се появяват след събуждане или стоене в неудобна поза, без видим въздействащ фактор.

Причина за изтръпването в такава ситуация е оток или притискане на нервните стволове, които отговарят за чувствителността на крайниците, нарушаване на метаболизма в невроните.

Особено тревожно е изтръпването, което възниква периодично.

То може да се дължи на еднокринни или обменни разстройства, съдови нарушения или травми на нерва, полиневропатии.