Лятото е любимото време на много хора, особено у нас, където преходните сезони – пролет и есен и зимата представляват по-голямата част от годината.

Най-накрая можем да забравим за връхните дрехи сутрин и вечер и да се попечем за по-дълго на слънце, на топлия бряг на морето, с чиния вкусни малини или кайсии.

Ако, разбира се, все още не са ви досаждали насекоми, така жадуващи да впият хоботчето си в кожата ви и да отпият няколко капки кръв.

Това, което обаче е по-интересно:

Защо едни хора привличат много повече микровампирите от други

Ненаситни кръвопийци и агресивно хапещи

Най-много ни досаждат насекоми, жадуващи кръв. И то не само човешка – от ухапванията страдат и други животни – домашен добитък, коне, дори и кучета и котки.

Последните могат чрез ухапвания от насекоми да се заразят с опасни инфекции. Заради кръв хапят човека и някои мухи – конските, например. А пък пчелите, осите, стършелите жилят не заради кръв, а за защита – ако им се стори, че ги застрашавате или сте близо до тяхното гнездо.

Пчелата след ужилване загива, но не и осите и стършелите. Тези жълто-черни агресори могат да жилят и по няколко пъти.

Все пак от ужилвания на пчели и оси страдат много по-малко хора, отколкото от ухапвания от комари, зли мухи и прочие.

Как комарите избират кого е най-добре да ухапят?

Според учените съществуват няколко фактора, определящи по-малка или по-голяма привлекателност на човека като потенциална жертва на комарите.

Кръвна група

Няколко изследвания потвърждават, че първата или нулева кръвна група най-много се харесва на комарите, а втората или А е най-невкусна за тях.

Хората с трета или четвърта кръвна група, тоест В и АВ комарите ги хапят по-малко, отколкото тези с нулева и кръвна група А.

Защо това е така, засега не е ясно, но някои учени предполагат, че нулевата кръвна група е генетично свързана с отделянето на голямо количество вещества, привлекателни за комарите.

Но дори и сред притежателите на нулева кръвна група не всички ги хапят еднакво – около 20% от щастливците привличат кръвосмучещите в най-голяма степен. Възможно е за това да играят и други фактори на привлекателност.

Тъмни и ярки дрехи

Комарите не виждат добре, но те все пак реагират на цвят, и тъмните цветове ги привличат много повече. Това се отнася не само за дрехите, но за мрежите против комари – ако сложим на прозореца бяла или светла мрежа, по-малко от тези кръвопийци ще се опитат да проникнат през нея в помещението.

На комарите им харесва и яркото – червена, зелена, оранжева дреха, това не е най-добрият избор за пикник в местообитанията на комарите.

Бели, пастелни, бежови, с цвят на светла малина и цвят каки – светло кафяво привличат много по-малко комари.

Препоръчва се също дълъг ръкав, не твърде къси панталони и капела за защита на шията.

Ако разбира се, температурата го позволява, защото да се увием и да се потим от жегата не е добър вариант.

Миризма на пот и бактерии

Комарите обожават миризма на пот и бактерии, за разлика от нас. Също така ги привлича въглеродният диоксид, който се отделя от нас при дишане. И млечната киселина, която се отделя с потта след физическо натоварване. И амонякът, който се образува от бактериите, хранещи се с кожни секрети.

Най-много от това отделят хората, които се движат активно, притежаващи голяма мускулна маса или просто голяма маса, и са с активен метаболизъм.

Бременност

По време на бременност жената започва да издишва повече въглероден диоксид – почти с 20%, и телесната й температура леко се повишава, с около 0,7 градуса.

Всичко това прави бременната жена по-привлекателна за комарите, готови за размножаване. Резултатите от изследване, проведено в Гамбия, показват, че за бременната жена шансът да бъде ухапана от комар, е двойно по-голям от останалите.

Наднормено тегло

Пълните хора отделят повече въглероден диоксид, а също се потят силно, да и за комарите е по-лесно да ги забележат, заради внушителните габарити. Още един повод в полза на отслабването.

Употреба на алкохол

Най-много привличат комарите хората, които са пили бира, макар и за останалите спиртни напитки комарите хапят нетрезвите с голяма охота. Защо това е така, засега не е ясно, но това е факт, който е потвърден от не едно изследване.

Как да избегнем ухапванията от комари

Ако сумираме написаното по-горе, то ще се получи, че най-малък риск от ухапвания имат човек с нормално до слабо телосложение, облечен в светли дрехи, с неярки цветове, с дълги ръкави, чист измит, с кръвна група АВ, трезвен и който не е в състояние на бременност.

Не на всичко може да се повлияе, но могат да се избират по-светли дрехи, да се потърсят начини за отслабване, по-често да се мие и да се откаже от спиртните напитки.

Също така комарите бягат от въздушните течения, ветровете ги отнасят.