Заблудите и мненията по повод миенето на косата са изключително много. Например, смята се, че ежедневното миене неблагоприятно се отразява на състоянието на косата и скалпа.

Тогава колко често да мием косата

При едни косата се замърсява много бавно, други пък се измъчват от повишеното омазняване още на следващия ден. И това е само въпрос на физиология на човек.

За денонощие жлезите на тялото могат да отделят до 20 грама специална мазнина, която е необходима, за да защитава кожата от сухота и неблагоприятно влияние на околната среда – на себума.

Тази мазнина помага на косата да е по-устойчива към външно въздействие. Но това има и друга страна – колкото по-активен е процесът на образуване на себум, толкова по-бързо се замърсява косата.

Какво стимулира образуването на себум

Образуването на кожен себум е различно като скорост и зависи като параметър от редица фактори. По-бързият процес може да се предизвика от:

  • Твърде висока температура на водата при миене на главата;
  • Сушене на косата със сешоар и неизползване на защита срещу нагряването;
  • Неправилен подбор на средства за грижа и за миене. Касае се за използване на средства с подсушаващи компоненти, високо съдържание на спирт и други;
  • Неправилно хранене – косата се омазнява по-бързо, когато в менюто присъстват прекомерно голямо количество прости въглехидрати и фибрите не са достатъчни.

Отделно риск е пребиваването в голям град, тъй като въздухът е силно запрашен, повишена е концентрацията и на газове, което допринася за замърсяването на косата.

Спортът също е фактор, допринасящ за омазняването, което и прави косата не особено свежа. Неблагоприятно на чистотата на косата могат да се отразят и средствата за оформяне, които често се използват неправилно.

Колко често да мием

Много дълго съществуваше тезата, че ежедневното миене на косата се отразява неблагоприятно на състоянието на потните и мастните жлези. С миенето се стимулират образуването на още повече себум, а косата се замърсява по-бързо.

Днес това вече не е толкова актуално – съвременните средства за грижа са адаптирани към често използване. В тях се съдържат омекотяващи комплекси. Например, в състава може да се открие глицерин, масло от кокос, екстракт от алое и други.

Има и средства от растителната серия. При миене през ден трябва да се използва определена схема. Шампоан трябва да се нанася 2 пъти при едно къпане или миене на косата.

Това помага първо за почистване на кожата и косата от излишъка от мазнина и прах. Второто нанасяне на шампоана помага за насищане на кожата с полезни вещества.

Как правилно да подберем шампоана

В случай ако скалпът е предразположен към раздразнения, шампоанът трябва да смени с безсулфатен. За тези, които имат суха кожа на главата, са подходящи овлажняващи средства, например, с пантенол, ниацинамид или глицерин.

Отлично решение са средствата със салицилова киселина и кора от върба. Ако пък няма особени проблеми, могат да се редуват класически и безсулфатни средства.

Правила за миене

За да запази косата свежестта си, то трябва на първо място да се мие правилно. Необходимо е спазването на следната схема:

  1. Регулиране на водата – трябва да е топла, но не и гореща. В края на процедурата трябва да стане малко по-хладна и да се изплакне с нея косата. Изпълнението на тази елементарна мярка ще позволи кутикулите на косъма да станат по-гладки, а косата да заблести.
  2. Шампоанът следва да се цеди на дланите и леко да се разпенва, а впоследствие с масажиращи движения средството да се разпределя по главата.
  3. Притежателките на тънки и мазни коси ще получат по-добър резултат, ако измият косата на 2 пъти с шампоан.
  4. След като измием косата трябва да нанесем на косата малко балсам или кондиционер – за овлажняване, гладкост и блясък. Необходимо е да се действа внимателно, без да се втрива средство в самите корени. Ако все пак така се направи, то косата доста бързо ще започне да изглежда недобре.
  5. Необходимо е средствата за коса да са само качествени, проверени по състав и по формула, в противен случай е възможно да увредим косата.