Ако компетентността на някои мотивационни оратори справедливо предизвиква съмнения, Ник Вуйчич е ярък пример за човек, който действително знае за какво говори.

Ник се ражда без ръце и крака, и макар и да не успява да преодолее отчаянието веднага и да заобича живота, към 33-тата си година той се превръща в световна знаменитост, посетил 57 страни, където вдъхновява хиляди хора да погледнат на себе си в нова светлина. Така той дава надежда на други хора в неравностойно положение успешно да се адаптират в нормално общество и да се насладят на всеки момент от живота си.

1. Без ръце и крака, но с любов в сърцето

Ник Вуйчич се ражда с редкия наследствен синдром тетраамелия – на момченцето му липсвали всички 4 крайника.

Обикновено, деца с такова заболяване се появяват на бял свят мъртвородени или умират в бебешка възраст, заради пороци в развитието, но на Ник му провървяло.

Всички негови жизненоважни органи били здрави, а лявото му недоразвито стъпало с два сраснали пръста по-скоро му помогнало да се научи да плува, да отскача от земята със скейтборда, да пише и да използва клавиатура.

Според Ник – с характер човек не може да се сдобие в тишина и уют. Само изпитанията и страданията могат да укрепят душата, да прояснят светогледа, да разпалят честолюбието и да помогнат за постигането на успех.

Преди да осъзнае себе си като пълноценен човек, на Ник му се наложило да преживее множество тежки ситуации. След раждането на дете-инвалид майката на Вуйчич 4 месеца не му давала да суче.

Но с времето родителите успели да го приемат и да го заобичат въпреки неговите физически недостатъци.

На 8 години бил преместен от училище за инвалиди в обикновено общообразователно, където постоянно му се налагало да слуша нападките на здравите си връстници – Ти си никой, Ти нищо не е умееш.

Разбира се, детето повярвало в тези жестоки думи, и гордостта за отминалите достижения се сменила с отчаяние.

Според Ник това, което се случва с нас не е толкова важно, а е важно това как реагираме на случващото се.

Веднъж по време на къпане, когато сложила 10-годишното момче във ваната, то се опитало да се удави, направил опит да се обърне с лице към водата, но нещо не му се получило.

За това кратко време той изведнъж ясно си представил картината на своето погребение, и разбрал, че не може да причини такава болка на майка си и баща си, като убие себе си. Тъй като всичко, което виждал от родителите си – това е огромна любов.

Всеки от нас, който поне веднъж е изпадал в отчаяние, знае, че в такива моменти е най-трудно да се преодолее самосъжалението, да се изхвърли от главата въпроса – Защо се случи на мен?

И при Ник Вуйчич се получило – той успешно завършил училище, завършил и 2 висши образования – по счетоводство и финансово планиране, а скоро основа благотворителна организация – Живот без крайници, съсредоточавайки всичките си сили върху подпомагането на инвалидите по цял свят.

Според Ник не е достатъчно просто да вярваш в нещо. Ако наистина човек желае да промени този свят, е длъжен да приведе своите убеждения и вяра в действие.

Ник от 1999 година разказва своята необикновена история в детски приюти, църкви и затвори, и славата му на необикновен оратор бързо се разпространила по света.

Мъжът с удоволствие се съгласявал на интервюта и лекции, снимал се в телевизионни шоута пишел книги.