Шумът и звънтенето в ушите, които се появяват без каквито и да е външни дразнители, са доста сложен проблем за лекарите, защото не е самостоятелно заболяване, а по-скоро отделен симптом към някаква патология.

От помощ в тази ситуация могат да бъдат специални таблетки срещу шум в ушите.

Показания за приложение

Таблетки срещу шум в ушите е необходимо да се приемат в случай, че човек постоянно чува различни звуци, пречещи на нормалния му живот.

Следва да се има предвид, че лекарите разделят шума в ушите на няколко отделни вида. По тип самият шум се подразделя на:

1. Монотонни звуци – свистене, жужене;
2. Сложни звуци – музика, глас, звънене;

Освен това шумът в ушите бива:

1. Вибрационен – звук, който се създава от самия слухов орган или неговата структура, тоест от съдови или невромускулни образувания;
2. Невибрационен звук – появява се, поради раздразване на нервното окончание на слуховия път, на вътрешното ухо, на слуховия нерв;

Названия на таблетки срещу шум в ушите

• Антистен – препаратът помага да се приведе в норма енергийния метаболизъм на клетките, които страдат от хипоксия или исхемия. Също отлично понижава количеството на АТФ вътре в клетките.

В състава на клетките срещу шум в ушите има триметадизин, който помага за забавяне на окислението на мастните киселини.

Препаратът се използва за лечение на пристъпи на стенокардия, нарушения на кръвоносните съдове с исхемична природа. Таблетките се приемат по 40-60 мг дневно – 2-3 пъти.

• Бетасерк – този препарат се явява статистически аналог на хистамина. Назначава се при силни световъртежи, които се съпровождат със шумове в ушите, главоболие, гадене и повръщане.

Основното активно вещество е бетахистин. Таблетките се приемат по време на хранене. Дозата задължително се подбира в съответствие със симптомите на пациента. Обикновено за възрастни се назначава средно от 24 до 48 мг на денонощие.

Сред основните странични ефекти са – разстройства на храносмилането и гадене, зачестяване на пристъпите на главоболие, понякога се появява повръщане, подуване на корема, алергия.

Препаратът не трябва да се приема при феохромоцитома, алергии към активното вещество, по време на бременност и кърмене. При предозиране е възможен лек световъртеж, сънливост, гадене и болки в корема.

• Капилар – това е биологично активна добавка, която често се използва за облекчаване на шум в ушите. Основен компонент е дихидрокверцетин, който защитава клетъчните мембрани, което позволява подобряване на функционалността на капилярите.

Таблетките е препоръчително да се приемат за намаляване на процесите на стареене на организма, за подобряване на неговите защитни сили, след прекаран инсулт или инфаркт, при възникване на мигрена, силно главоболие, придружено с шум в ушите.

Не е препоръчително да се приема, ако пациентът има алергични реакции към компонентите на препарата. По време на хранене се пие по една или две таблетки 3 пъти дневно. Обикновено курсът на прием е от 3 до 4 седмици.

Фармакодинамиката на таблетките срещу шум в ушите се разглежда колко ефективен е препаратът, какъв е механизмът на неговото действие, как средството взаимодейства с другите медикаменти.

Нека разгледаме фармакодинамиката по примера на популярното средство „Кавитон форте“.

Основната му задача е подобряване на кръвообращението в мозъчните тъкани, което помага пък за увеличаването на нивата на глюкоза и на кислород в главния мозък.

Също така невроните става по-устойчиви на хипоксия, поради което глюкозата по-добре се транспортира в тъканите и клетките.