Какво е никталопия?

Никталопия, наричана също кокоша слепота, представлява зрително нарушение, характеризиращо се с невъзможност на окото да се приспособи и да осъществява зрителната си функция през нощта или в слабо осветена стая. Това не е заболяване, а по-скоро симптом на друго заболяване или състояние, най-често това е нелекувано късогледство.

Какви са причините за никталопия?

Кокошата слепота се дължи на негативно изменение на клетките на ретината, които отговарят за зрението при слаба светлина. Възможните причини са:

  • Късогледство;
  • Глаукома;
  • Лекарства за лечение на глаукома, които въздействат на зеницата и я свиват;
  • Катаракта;
  • Диабет;
  • Пигментоза на ретината;
  • Дефицит на витамин А;
  • Кератоконус.

За да се определи каква е конкретната причина за никталопията, очният лекар извършва цялостен очен преглед и може да назначи и други диагностични тестове.

Лечение на кокоша слепота

Лечението зависи от причината и никталопията отзвучава, след като започне лечението на основното заболяване.Като е възможно то да е много просто и да се състои единствено в замяна на медикаментите за глаукома. Катаракта обикновено се лекува с операция.

Задълбочаването на късогледството може да се коригира с очила или контактни лещи, които се определят от офталмолога, който ви е прегледал.Тези, които са с дефицит на витамин А обикновено се повлияват добре при прием на хранителни добавки и разнообразно хранене.

Своевременното лечение на дефицит на витамин А е от решаващо значение; ако не се лекува, състоянието може да доведе до постоянна слепота.

Никталопията, която е в резултат на вродено зрително нарушение, а засегнатите трябва да бъдат под периодичното наблюдение на офталмолог. Хората в това състояние трябва да вземат допълнителни предпазни мерки, за да се предотврати нараняване, което може да се случи в резултат на пълната липса на зрение през нощта

Редовните прегледи при офталмолог са от съществено значение за контролиране на нощната слепота. Може да са необходими просто очила, които да ви позволят да се движите през нощта. Ранното откриване е важно, за да се избегне рискът от нараняване на вас или на другите хора. Например при шофиране възниква сериозна опасност за другите участници в движението, ако имате никталопията.

Как да се предпазим от нараняване?

Според данните на МВР, смъртните случаи в резултат на катастрофи на пътищата са три пъти повече през нощта, отколкото през деня. Шофирането през нощта е опасно, защото способността на водача да реагира зависи от състоянието на зрението му, но дори да е нормално зрение, то неговите възможности са силно ограничени през нощта.

По-възрастните шофьори дори срещат още по-големи трудности да виждат през нощта. На шофьора над 50-годишна възраст обикновено му е необходима два пъти повече светлина, отколкото на шофьора на 30 години.

Най-добрият начин да се предпазите от нараняване поради кокошата ви слепота, е да избягвате да шофирате през нощта и да го правите само при дневна светлина. Хората в това състояние могат да срещнат затруднения при шофиране, дори и в много добре осветен град.

Ако въпреки това спешно ви налага да излизате през нощта, можете да вземе мерки, за да се предпазите. Ще увеличите видимостта си при шофиране, като почистите всички стъкла на автомобила си и фаровете му. Шофирането с по-ниска скорост ще ви даде възможност да реагирате на неочаквани опасности.