Какво е никталопия?

Никталопия, наричана също кокоша слепота, представлява зрително нарушение, характеризиращо се с невъзможност на окото да се приспособи и да осъществява зрителната си функция през нощта или в слабо осветена стая.

Това не е заболяване, а по-скоро симптом на друго заболяване или състояние, най-често това е нелекувано късогледство.

Какви са причините за никталопия?

Една от основните причини за никталопията е късогледството, което е вид рефракционна грешка на окото. При късогледството, образите се фокусират зад ретината, вместо на нея, което може да доведе до затруднения при зрението, особено при слаба светлина. Хората с късогледство често имат затруднения с никталопията.

Глаукомата също може да бъде причина за никталопия поради увеличеното налягане в окото, което може да повлияе на клетките в ретината, отговорни за зрението при ниска осветеност.

Лекарства, използвани за лечение на глаукома, могат също да предизвикат никталопия, като въздействат на зеницата и я свиват, ограничавайки количеството светлина, което може да влезе в окото.

Катарактата, която представлява замъглене на природната очна леща, също може да допринесе за никталопията. Когато катарактата се развие, светлината трудно преминава през областта на мъглената леща, което води до затруднения при зрението, особено при нощни условия.

Диабетът, хронично заболяване, свързано с високи нива на кръвна захар, може да увреди малките кръвоносни съдове в ретината и да доведе до пигментоза на ретината. Тази състояние може да доведе до никталопия, като засяга способността на ретината да реагира на слаба светлина.

Дефицитът на витамин А също може да предизвика никталопия, тъй като този витамин е от съществено значение за здравето на ретината и функцията й при нощни условия.

Кератоконусът, друго очно заболяване, може да доведе до никталопия поради деформация на предната част на окото, където роговата обвивка става тънка и изкривява формата на окото.

За да се определи конкретната причина за никталопията, е важно да се извърши цялостен очен преглед от опитен очен лекар.

Този преглед включва използването на специфични диагностични тестове, които могат да помогнат при поставянето на точна диагноза и планирането на подходящо лечение. Никталопията може да бъде управлявана или подобрена с различни методи на лечение в зависимост от причината и степента на заболяването.

Обаче, независимо от причината, е важно да се обърне сериозно внимание на никталопията, тъй като тя може да ограничи значително качеството на живот на засегнатите лица, особено в условия на ниска осветеност и нощни условия.

Този проблем е от особено значение, когато става въпрос за безопасността на хората, като например при шофиране по нощите.

Лечение на кокоша слепота

Лечението зависи от причината и никталопията отзвучава, след като започне лечението на основното заболяване.Като е възможно то да е много просто и да се състои единствено в замяна на медикаментите за глаукома. Катаракта обикновено се лекува с операция.

Задълбочаването на късогледството може да се коригира с очила или контактни лещи, които се определят от офталмолога, който ви е прегледал. Тези, които са с дефицит на витамин А обикновено се повлияват добре при прием на хранителни добавки и разнообразно хранене.

Своевременното лечение на дефицит на витамин А е от решаващо значение; ако не се лекува, състоянието може да доведе до постоянна слепота.

Никталопията, която е в резултат на вродено зрително нарушение, а засегнатите трябва да бъдат под периодичното наблюдение на офталмолог.

Хората в това състояние трябва да вземат допълнителни предпазни мерки, за да се предотврати нараняване, което може да се случи в резултат на пълната липса на зрение през нощта

Редовните прегледи при офталмолог са от съществено значение за контролиране на нощната слепота. Може да са необходими просто очила, които да ви позволят да се движите през нощта.

Ранното откриване е важно, за да се избегне рискът от нараняване на вас или на другите хора. Например при шофиране възниква сериозна опасност за другите участници в движението, ако имате никталопията.

Как да се предпазим от нараняване?

Според данните на МВР, смъртните случаи в резултат на катастрофи на пътищата са три пъти повече през нощта, отколкото през деня. Шофирането през нощта е опасно, защото способността на водача да реагира зависи от състоянието на зрението му, но дори да е нормално зрение, то неговите възможности са силно ограничени през нощта.

По-възрастните шофьори дори срещат още по-големи трудности да виждат през нощта. На шофьора над 50-годишна възраст обикновено му е необходима два пъти повече светлина, отколкото на шофьора на 30 години.

Най-добрият начин да се предпазите от нараняване поради кокошата ви слепота, е да избягвате да шофирате през нощта и да го правите само при дневна светлина. Хората в това състояние могат да срещнат затруднения при шофиране, дори и в много добре осветен град.

Ако въпреки това спешно ви налага да излизате през нощта, можете да вземе мерки, за да се предпазите. Ще увеличите видимостта си при шофиране, като почистите всички стъкла на автомобила си и фаровете му. Шофирането с по-ниска скорост ще ви даде възможност да реагирате на неочаквани опасности.