Какво представлява болестта сухо око?

Синдром на сухото око е често срещано заболяване, засягащо значителен част от населението, особено хората над 40-годишна възраст.

То се характеризира със секрецията на недостатъчно количество слъзно покритие.По-често се развива при жените, отколкото при мъжете.

Какви са симптомите на сухо око?

 • Усещане за сухота, драскане или леко замъгляване на зрението;
 • Парене или сърбеж в очите;
 • Зачервяване на очите;
 • Усещане за наличие на чуждо тяло в очите;
 • Чувствителност към светлина;

Симптомите могат да се обострят при сухо време, ветровито време, когато температурите на въздуха са по-високи и влажността на въздуха е ниска.

При продължително напрягане на очите също се наблюдава изостряне на симптомите например от четене, гледане на телевизия, продължително сърфиране в интернет.

Понякога симптом на синдром на сухото око прекъсва прекомерното сълзене. Когато окото стане малко по-сухо и раздразнено, това може да инициира свръхсекреция на слъзен секрет за кратко време. Така окото се опитва да възстанови нормалното си състояние като си осигури достатъчна влажност.

Но очите не могат да усвоят толкова голямо количество слъзен секрет. Останалата неусвоена част започва да се стича по бузите и не спомагат за постигането на обичайната очна влажност.

Малко по-късно очите са отново ще са по-сухи от обичайното, това ще предизвика раздразнение и целия процес ще се повтори.

Какви са причините?

За да запазите състоянието на очите и зрението си оптимално, те имат тънко слъзно покритие. Три основни слоя формират това слъзно покритие.

Най-вътрешният слой е най-тънък. Това е тънко покритие слуз, който се секретира от клетките в конюнктивата. Слузта спомага покриващият воднист слой да се разпространи равномерно върху окото.

Средният (воднист) слой е най-голям на дебелина и на ширина. Този слой като съдържание представлява силно разреден солен воден разтвор.

Слъзните жлези под горните клепачи и спомагателните слъзни жлези произвеждат този воднист слой.

Функцията на този слой е да поддържа окото влажно и в оптимално състояние, за да не се ограничава зрителната му функция.

Също така спомага прахови частици или чужди тела да не попадат в очите. Понижената секреция на слъзните жлези е най-честата причина за синдрома на сухото око, също известно като сух кератоконюктивит.

Най-повърхностното покритие представлява много тънък слой от липиди. Те се секретират от слъзните жлези и мастните жлези в клепачите. Основната функция на този липиден слой е да предотврати изпаряването на по-долния воднист слой.

Лечение на сухо око

Сухото око е досадно и дразнещо заболяване, което може да засегне много хора.

Но, въпреки неговата неприятност, има няколко метода и стратегии, които можете да приложите, за да облекчите симптомите си и поддържате очите си в оптимално състояние.

 • Хидратация и хранене

Да започнем с хидратацията. Пиенето на достатъчно вода е ключов фактор за поддържането на хидратацията на цялото тяло, включително очите. Осигурете си, че приемате достатъчно течности през деня.

Освен това, вашата диета може да играе съществена роля. Консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини, като лосос, сардини и орехи, може да помогне за поддържане на здравето на сълзяните секрети и укрепване на очите.

Включете във вашето меню суперхранителни продукти, като моркови, спанак и ягоди, които са богати на антиоксиданти и витамини, спомагащи за поддържането на очите в оптимално състояние.

 • Правилна хигиена

Опазването на очите си от вредни фактори е също много важно. Избягвайте да си докосвате очите с нечисти ръце, защото това може да доведе до инфекции и допълнителни дразнения. Пазете се от влагане на непознати предмети в очите си, което също може да бъде източник на проблеми.

 • Работно околие

Ако прекарвате много време пред компютърен екран или в сухи и климатизирани помещения, внимавайте да правите редовни почивки.

Честото мигане на очите по време на работа пред монитор може да помогне за разпределянето на сълзяната течност и поддържането на влажността.

 • Контактни лещи и очила

Ако носите контактни лещи, уверете се, че ги поддържате чисти и следвате инструкциите на вашия оптик или лекар.

Понякога сухото око може да бъде предизвикано от неправилна грижа за лещите. В такъв случай, обмислете преход към носенето на очила, които могат да предоставят по-добра защита и влажност.

 • Консултиране с лекар

Ако симптомите на сухото око се усилват или не отстъпват, е важно да потърсите медицинска консултация. Лекарят ви може да ви предложи лекарства или процедури, които да помогнат със заболяването ви.

 • Народни методи и съвети

В допълнение към традиционните методи за лечение на сухото око, съществуват и някои народни методи и допълнителни съвети.

Например, чай от камилика или билки като невен могат да бъдат полезни за измиване на очите и облекчаване на дразненията.

Но трябва да сте внимателни и да консултирате се с професионалист, преди да приложите такива методи, за да се уверите, че са подходящи за вашия случай.

Сухото око може да бъде неприятно и раздразнително, но следването на гореспоменатите съвети и стратегии може да помогне да управлявате симптомите си и да поддържате очите си в здравословно състояние.

Не забравяйте, че в случай на настоящи проблеми следва да потърсите медицински съвет и консултация.