Какво представлява болестта сухо око?

Синдром на сухото око е често срещано заболяване, засягащо значителен част от населението, особено хората над 40-годишна възраст.То се характеризира със секрецията на недостатъчно количество слъзно покритие.По-често се развива при жените, отколкото при мъжете.

Какви са симптомите на сухо око?

  • Усещане за сухота, драскане или леко замъгляване на зрението;
  • Парене или сърбеж в очите;
  • Зачервяване на очите;
  • Усещане за наличие на чуждо тяло в очите;
  • Чувствителност към светлина;

Симптомите могат да се обострят при сухо време, ветровито време, когато температурите на въздуха са по-високи и влажността на въздуха е ниска. При продължително напрягане на очите също се наблюдава изостряне на симптомите например от четене, гледане на телевизия, продължително сърфиране в интернет.

Понякога симптом на синдром на сухото око прекъсва прекомерното сълзене. Когато окото стане малко по-сухо и раздразнено, това може да инициира свръхсекреция на слъзен секрет за кратко време. Така окото се опитва да възстанови нормалното си състояние като си осигури достатъчна влажност. Но очите не могат да усвоят толкова голямо количество слъзен секрет. Останалата неусвоена част започва да се стича по бузите и не спомагат за постигането на обичайната очна влажност. Малко по-късно очите са отново ще са по-сухи от обичайното, това ще предизвика раздразнение и целия процес ще се повтори.

Какви са причините?

За да запазите състоянието на очите и зрението си оптимално, те имат тънко слъзно покритие. Три основни слоя формират това слъзно покритие.

Най-вътрешният слой е най-тънък. Това е тънко покритие слуз, който се секретира от клетките в конюнктивата. Слузта спомага покриващият воднист слой да се разпространи равномерно върху окото.

Средният (воднист) слой е най-голям на дебелина и на ширина. Този слой като съдържание представлява силно разреден солен воден разтвор. Слъзните жлези под горните клепачи и спомагателните слъзни жлези произвеждат този воднист слой. Функцията на този слой е да поддържа окото влажно и в оптимално състояние, за да не се ограничава зрителната му функция.  Също така спомага прахови частици или чужди тела да не попадат в очите. Понижената секреция на слъзните жлези е най-честата причина за синдрома на сухото око, също известно като сух кератоконюктивит.

Най-повърхностното покритие представлява много тънък слой от липиди. Те се секретират от слъзните жлези и мастните жлези в клепачите. Основната функция на този липиден слой е да предотврати изпаряването на по-долния воднист слой.

Лечение на сухо око

За да облекчите симптомите, вие можете да опитате да си помогнете като:

  • Сложете в помещението, в което прекарвате най-много време овлажнител за въздух. С по-висока влажност на въздуха слъзният секрет се изпарява по-бавно. Уредите за охлаждане през лятото и отоплителните през зимата понижават въздушната влажност.
  • Прекомерните осцилациина въздуха изсушават очите ви. Избягвайте да престоявате продължително на места, където има силни въздушни осцилации. Например вкъщи не трябва да включвате вентилаторите на последна степен или да оставяте отворени срещуположни прозорци, когато навън има силен вятър.
  • Големите концентрации на прахови частици във въздуха могат да обострят симптомите на сухо око. В този случай въздушен филтър ще ви бъде полезен.
  • Поставяйте топли компреси или нанасяйте дебели слоеве бебешко олио или друг ексофолиант върху клепачите си.
  • Препарати за изкуствени сълзи и смазочни капки за очи и гелове са полезни са осигуряване на необходимата влажност на окото.