Ниска плацента - причини, симптоми и прогноза
Полезно

Ниска плацента при бременност – това е проблем, който често е причина за кръвотечения към края на гестацията и може да стане причина за усложнения при раждането.

Тази патология се характеризира с анормално прикрепване на плацентата, което може да се развие по различни причини.

Познаването на основните симптоми и на клиничните проявления на заболяването позволява своевременно да се потърси лекарска помощ и да се запази здравето на майката и на бебето.

Само в 15% от случаите на това състояние може да се стигне до кръвотечения и усложнения при раждането. При повечето жени този проблем е безсимптомен и раждането преминава добре.

Сред етиологичните фактори на първо място по разпространеност са оперативните интервенции и честите аборти.

Причини за ниска плацента

За да се разберат основните причини за тази патология, трябва задължително да стане ясно как плацентацията протича в нормални условия. Плацентата – това е мястото, където живее бебето и се развива през цялото време.

По своята структура плацентата е съединителна тъкан, която съдържа много кръвоносни съдове. Това е необходимо за добро кръвообращение на плода и за достатъчно хранене, тъй като всички хранителни продукти попадат в кръвта, а след това и в детето.

Една от основните функции на плацентата – това е защита от външни фактори, доколкото е много сериозна бариера на пътя на вируси, бактерии, токсини и лекарства.

И за да се изпълняват нормално всички функции на плацентата задължително трябва да е правилно разположена. В нормални условия плацентата се прикрепва към дъното на матката или към задната ѝ стена.

Това осигурява нормален кръвен поток, кръвоносните съдове не се присвиват и детето получава всички полезни вещества. Дъното на матката и задната стена имат много плътен слой ендометриум, и когато плацентата се прикрепва към това място, много плътно се фиксира чак до момента на раждането.

И няма риск от отлепването ѝ и други усложнения. Във всеки случай плацентата трябва да се прикрепи до толкова, че да е на 7 см над вътрешния отвор. Тогава става дума за нормално прикрепване на плацентата.

Ако се намира на по-малко от 7 см от този отвор, но същевременно изобщо не го покрива, тогава става дума за ниска плацента.

Понякога покрива вътрешния отвор частично или пълно, тогава това е предлежание на плацентата – по-сложен случай.
Причините за такова анормално разположение на плацентата могат да бъдат различни.

На първо място по разпространеност могат да се смятат възпалителните заболявания на вътрешните полови органи на жената.

Сред другите причини за ниската плацента са вродени пороци на матката, които нарушават цялото разположение на органа и не дават възможност за нормално образуване на плацента.

Много често се раждат момичета с вродени пороци в структурата на матката, които не са критични и момичето може да забременее и да износи здраво бебе.

Симптоми на ниска плацента

Първите признаци могат да се проявят едва в 3-тия триместър, когато размерите на плода са такива, че плацентата може леко да отлепи.

Тогава може да са само симптоми без никакви изменения може и да няма до самото раждане.
Ниската плацента не се проявява в началото на бременността, ако жената не се натоварва.

Прогнозата за износване на нормално бебе при ниска плацента е благоприятна.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 109

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg