Фолекулярен булбит - рискови фактори, усложнения и последствия
Полезно

Булбит – това е патология, при която се възпалява лигавицата на луковицата на панкреаса. По време на преглед на нея може да се забележи появата на голямо количество малки мехурчета – т.нар. фоликул. При такива условия се поставя диагноза фоликулярен булбит.

Причини за фоликулярен булбит

Инфекциозни причини за развитие на възпалителния процес са хеликобактер пилори, паразити и ламблии.

Рискови фактори

Освен основната причина има също и допълнителни рискови фактори, способстващи за развитието на заболяването – отслабен имунитет, присъствие в ежедневното меню на вредна хора, солено, мазно, пържено. Освен това отрицателно въздействие оказва влошената функция на стомаха и червата.

Симптоми на фолекулярен булбит

Като цяло признаците са сходни с тези на редица аналогични патологии. Основният симптом са схваткообразните или дърпащите болезнени усещания под лъжичката, които се усещат и в гърба и под пъпа.

Появяват се нощно време или на гладно. Вследствие освобождаване на стомашен секрет в хранопровода се оригва от неотдавна изядената храна, или започват киселини.

Тъй като храната застоява в стомашната луковица, в устата се усеща горчивина, а също и неприятен дъх. Още един неприятен симптом – това е гадене с повръщане, тъй като последното позволява облекчаването на болезнените усещания.

Сред възможните допълнителни признаци е световъртеж и главоболие, силна умора, често запек и гадене, мускулно треперене.

При деца

Обикновено започва без проявления на симптоми, заради което е по-трудно да се открие на ранен етап, и като следствие навреме ще започне лечение.

Като причини основно са тези, които са и при възрастните, разликата е, че при децата развитието на заболяването протича много по-бързо.
Често подобно състояние се развива след прекаран от детето гастрит, особено ако не е напълно излекуван.

Родителите следва да обръщат внимание, ако детето започне да се оплаква от усещане за дискомфорт в областта на пъпа, а заедно с това мускулна слабост и главоболие. Често тази патология при деца се съпровожда с проблеми при изхождането.

Усложнения и последствия

Без своевременно лечение булбитът бързо се трансформира в язва на стомаха. При децата липсата на лечение може да доведе до преобразуването на заболяването в ерозивна форма.

Диагноза

Поставя се въз основа на наличието на симптоми, характерни за фоликулярния булбит. За уточняване на диагнозата е необходимо изследване с помощта на инструменталните методи.

Лечение на фоликулярен булбит

С цел лечение е необходима строга диета. Храненето трябва да е дробно – малки порции с увеличаване на приема до 6 пъти на ден.

Изяжданата храна не трябва да оказва раздразващо действие върху лигавицата на дванадесетопръстника, затова и твърде горещата, както и твърде студената храна се забранява.

В началния етап, първите 2 седмици, могат да се ядат само пилешки бульони, каши, приготвени на вода, а също и супи пюре. Забранена е консумацията на консерви, пушени продукти, всякаква солена, пържена, сладка или пикантна храна.

Лекарства

Заболяването се лекува с препарати, борещи се с ламблиите и паразитите. Антибиотици в този случай не се прилагат.

Народно лечение

Качествено при това заболяване могат да помогнат методите на народното лечение:

Доколкото се появява вследствие на дейността на паразитите, за лечение са необходими отвари и настои с такова действие – карамфил и маргаритки, а също и обикновен пелин.

По 1 супена лъжица се взима от тези билки, залива се с 1 чаша вряла вода, след което се оставя да престои за 15-20 минути.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.58 110

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg