Властите обявиха, че е могло да се мине и без строги мерки.

Здравните власти в Норвегия анализираха данните за броя на заразените в страната и установиха, че всеобщата карантина е безполезна.

Норвегия отрече ползата от налагането на строги ограничителни мерки

Проучена е информацията за хората, които са се разболели от COVID-19 пневмония и тези, които просто се заразяват с коронавирус.

Оказва се, че в средата на март, когато властите въвеждат мерки за карантина, Норвегия е била в пика на заболеваемост. След това броят на заразените постепенно намалява.

Директорът на Норвежкия институт по обществено здравеопазване Камила Столтенберг отбелязва, че е можело да се мине без строга всеобща карантина.

Вместо е могло границите да останат отворени и просто да се съблюдават предпазни мерки, за да се забави разпространението на вируса, подчертава тя.

Властите в Норвегия пресмятат какви са вредите, които са нанесени на образователната сфера – заради затварянето на училищата намаляват шансовете на абитуриентите да получат добро образование.

Проблемите с дистанционното обучение не само у нас

Според Столтенберг училищата не са били добре подготвени за преход към дистанционно обучение.

Според последните данни в Норвегия случаите на заразяване са 8401, 235 са тези на летален изход с потвърдена лабораторно инфекция, а над 7700 са излекувани. В началото на май правителството започна да разхлабва мерките за карантина, така както и у нас.

У нас също имаше много спорове дали въведените ограничения не са прекалено строги и дали е имало смисъл от тях.

От щаба продължават да дават пример с Швеция, където нямаше всеобща карантина и Дания, където заболелите са в пъти по-малко, както и случаите на летален изход.

Основният аргумент за налагане на мерките и обявяването на извънредно положение у нас беше липсата на дисциплина сред гражданите.

Въпреки препоръките, които всеки ден се даваха от телевизора и от медиите, повечето наши съграждани продължаваха да се струпват по паркове и градинки, тъй като не смятаха опасността за реална.

Вечното недоверие на българина се прояви и сега, все още има хора, които продължават да не вярват, че мерките са били необходими.