От оперативния щаб тази сутрин съобщиха, че само 8 са новите потвърдени случаи от над 1700 направени проби за COVID-19, това показва допълнителен спад на заболеваемостта в страната.

Излекуваните с 4 пъти повече за днес, отколкото са новите заразени

За сметка на това излекуваните продължават да нарастват и само от РЗИ Видин са докладвани 25 оздравели за изминалото денонощие. С новите съобщени като излекувани общият брой на преборилите инфекция вече надхвърли 1000, като от тях 556 са мъже и 460 са жени.

Само 3 са активните области, в което е потвърдена положителна проба за COVID-19 от вчера. Най-много са в София 5, преобладаващата част, в Пазарджик са 2-ма заразените и във Видин – 1.

Добрата новина е, че няма заразени медици за предходните 24 часа и съответно техните брой остава непроменен.

За съжаление, предходните 24 часа не са се разминали и без случаи на летален изход, като се касае за 2 лица с лабораторно потвърден COVID-19 – мъж и жена в доста напреднала възраст – над 90 г., които са били хоспитализирани в МБАЛ-Лом.

Заразили са се в дома за възрастни хора, който се намира в град Кула и се беше превърнал в локално инфекциозно огнище.

Тази сутрин главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев водеше брифинга на оперативния щаб и даде допълнителни разяснения по повод обявеното вчера отпадане на 14-дневната задължителна карантина за българските граждани, които влизат от чужбина.

За 8 държави от ЕС остава задължителната карантина

Обсъжда се вариантът тя да остане за онези, които идват от 8-те държави в ЕС, в които заболеваемостта е най-висока и изброи за които страни ще остане задължителното поставяне под 14-дневна карантина – Швеция, Великобритания, Белгия, Нидерландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.

В този списък липсват Германия и Франция, където също заболелите не са малко като общ брой, но епидемията там вече затихва, като активните случаи вече са много малко.

За държавите от ЕС, при завръщането на които ще остане задължителната 14-дневна карантина, ще важат изключенията от предходната заповед на здравния министър за членовете на семейства на български граждани, които идват за период до 7 дни в България, както и за екипажи на самолети, шофьори, които осъществяват международен превоз на товари.

Списъкът е доста дълъг, най-вероятно сега действащата заповед ще бъде отменена и ще бъде издадена нова, в която ще се съдържа отмяната на задължителната карантина.

Носенето на ръкавици крие повече рискове, отколкото без тях

От Оперативния щаб, и по-специално д-р Кунчев даде и практични разяснения относно носенето на маски и ръкавици на закрито, като припомни колко важно е това, тъй като рискът от заразяване е най-висок именно тогава.

Второто, което отбеляза е, че носенето на маска има смисъл, когато се носи, а когато се държи просто на врата, под устата, ефект от нея няма. Тогава е по-скоро за отбиване на номера и избягване на санкции, макар и на повечето места вече да не се обръща внимание на носенето на маска.

Д-р Кунчев още веднъж напомни, че носенето на маска трябва да става така, че да покрива носа и устата.

Ръкавиците не осигуряват защита по-различна от тази, когато сме без тях, дори напротив рискът се увеличава, ако нарушим правилата за хигиена, забравим да ги сменим.

Ако използваме ръкавици и пипаме различни повърхности, а след това – носа, устатата и очите, то рискът от заразяване остава по-висок, макар и по този повод съществуваха съмнения доколко е възможен този начин на предаване на вируса.

Твърде обременително е носенето на ръкавици, затова е по-добре просто да си мием ръцете по-често, по-лесно е, отколкото постоянно да се следим дали сме си сменили ръкавиците.

Д-р Кунчев направи предположение, че най-вероятно днес общият брой на случаите на заразяване с COVID-19 ще достигне 6 млн., а на починалите 365 000.

Бразилия и САЩ в епицентъра на COVID-19 пандемията и днес

Световният епицентър на пандемията продължава да е в САЩ и Бразилия, като най-много отново са новите заразени в най-голямата Латиноамериканска държава – над 24 000, в САЩ са повече, отколкото вчера 22 000, в Русия се наблюдава плато с нови 8300, приблизително колкото и вчера.

За Швеция задължителната карантина остава, тъй като е сред водещите държави в Европа по заболяемост, над 600 са новите заразени, а случаите на летален изход са над 40.

За сравнение в съседна Дания новите заболели са 32, а тези, при които се е стигнало до летален изход – 3-ма.

3 са държавите на Балканите, които за вчера са с под 10 нови заразени – Хърватска – 2, Гърция и ние се нареждаме в този списък с 8.

Турция отново надхвърли 1000 нови заразени, като общият брой на новите за вчера достига близо 1200, в Румъния са близо 200 новите заболели.